ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ – Τι θα ισχύσει

Τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ – Τι θα ισχύσει

Με 125 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ μέσα στο 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης για την εξειδίκευση των μέτρων για την υγεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. 

Ειδικότερα οι ενισχύσεις αυτές προέρχονται από:

  • την αύξηση του βασικού μισθού των ιατρών του ΕΣΥ κατά 70 ευρώ ήτοι μια συνολική ενίσχυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ
  • την αύξηση της αμοιβής για τις εφημερίες κατά 20%, ήτοι συνολικά 45 εκατ. ευρώ
  • το κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε άγονες περιοχές ύψους από 200 έως 600 ευρώ (συνολική ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ)
  • την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών 22% (από τον Ιανουάριο του 2025)  η οποία συνολικά αποτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ. 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.

Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Συνολικά, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το 2022 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει δράσεις για την ενίσχυση των γιατρών στο ΕΣΥ της τάξης των 279 εκατ. ευρώ. 

Τονίστηκε ότι την τελευταία πενταετία το προσωπικό στο ΕΣΥ αυξήθηκε από 78.272 το 2019 στα 86.138 άτομα το 2024 και μάλιστα οι γιατροί αυξήθηκαν στους 21.478 από 19.764  και το νοσηλευτικό προσωπικό από  33.737 σε 37.835 άτομα. 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν προϋπολογισμούς αυξημένους κατά 481 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ συνολικά 980 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία φέτος έναντι το 2023. Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι φέτος η κατάθεση του προϋπολογισμού του κάθε νοσοκομείου στην αρχή του έτους, ενώ υπάρχει συστηματική παρακολούθηση. 

Από το 2025 οι πληρωμές των νοσοκομείων θα γίνονται ανάλογα με το παραγόμενο έργο με βάση και την εφαρμογή των DRGs και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους: «Θα αλλάξει όλο το σύστημα, για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας στον ασθενή» και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη γίνει έλεγχοι στο 40% των νοσοκομείων της χώρας και έχουν γίνει συστάσεις όπου χρειάζεται. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι το τέλος του 2024 αναμένεται τα ληξιπρόθεσμα στο χώρο του ΕΣΥ να κλείσουν στο χαμηλότερο σημείο.  

Χειρουργεία

Ο Υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η λίστα χειρουργείων έχει πλέον αναμορφωθεί κι έχει οργανωθεί καλύτερα μέσω ενός κεντρικού συστήματος και πλέον θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να παρακάμπτεται, ενώ σύντομα αναμένεται να εγκριθούν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Μάλιστα με την έναρξη των εν λόγω χειρουργείων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας δείκτης που θα δείχνει τη μείωση στη λίστα αναμονής. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι απογευματινά δωρεάν χειρουργεία θα μπορούν να γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές. 

Ακόμη  ο υφυπουργός ανέφερε ότι συνολικά έργα προϋπολογισμού 1,82 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν 12 δράσεις. 

Ειδικότερα:

  • 2 δράσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα Υγείας 372,6 εκατ. ευρώ
  • 4 δράσεις για την Ανακαίνιση και τον Εκσυγχρονισμό Υποδομών Υγείας 655,6 εκατ. ευρώ
  • 1 δράση για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» 469,1 εκατ. ευρώ
  • 2 δράσεις για την Αναβάθμιση και τις Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις Υπηρεσιών Υγείας 20,5 εκατ. ευρώ 
  • 1 δράση για την Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας 53,9 εκατ. ευρώ
  • 2 δράσεις για Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Υγείας 250 εκατ. ευρώ 

Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν καθημερινά 80 χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τα νοσοκομεία, ενώ συνολικά αναφέροντα  25 εκατομμύρια  επισκέψεις ανά έτος, σε ένα δίκτυο με πάνω από 100 νοσοκομεία και με περισσότερα από 300 Κέντρα Υγείας. 

Προσωπικός Γιατρός

Έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση 7 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν αυξήθηκαν περισσότερο μισθοί και συντάξεις; 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα της ΔΕΘ

Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News