Business & Finance Κυριακή 8/09/2024, 10:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμοί και αυξημένο τέλος στο Airbnb – Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις

Περιορισμοί και αυξημένο τέλος στο Airbnb – Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», των φορολογικών κινήτρων για να επιστρέψουν στην αγορά διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά αλλά και των περιορισμών στο Airbnb επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που φαίνονται σήμερα κενά, πολλά είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ή πρόκειται για δευτερεύουσες – εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, όλοι οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, ανακοινώθηκε πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Το πρόγραμμα φθηνών δανείων για την αγορά κατοικίας από νέους ξεκινά εκ νέου και ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του «Σπίτι μου ΙΙ», θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο που έχει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη διαθεσιμότητα ακινήτων προς μακροχρόνια ενοικίαση αλλά και στα ενοίκια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Επίσης, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα 4 μέτωπα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πακέτο της ΔΕΘ

Μητσοτάκης: Αυξήσεις συντάξεων και μισθών, μείωση φόρων –Τα μέτρα στήριξης

Μέτρα στήριξης έναντι του δημογραφικού προβλήματος – Τι αλλάζει για τις οικογένειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News