Business & Finance Παρασκευή 6/09/2024, 07:29
BUSINESS & FINANCE

Μικρή αύξηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία τον Ιούλιο

Μικρή αύξηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία τον Ιούλιο

Φρένο στην αποκλιμάκωση που εμφάνιζαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές στο χώρο της υγείας κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, έφερε ο Ιούλιος, αν και εκτιμάται ότι δεν θα ανατρέψει την γενικότερη πορεία δραστικής μείωσης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ειδικότερα, τα σχετικά χρέη αυξήθηκαν ελαφρά τον Ιούλιο στα 1,4 δις. ευρώ, έναντι αντίστοιχων χρεών τον Ιούνιο στα 1,355 δισ. ευρώ, και 1,42 δισ. ευρώ το Μάιο. Απέχουν πάντως αρκετά από το ρεκόρ του Ιανουαρίου όταν είχαν διαμορφωθεί στα 1,64 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους, τα νοσοκομεία το τέλος Ιουλίου καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1.182 εκατ. ευρώ από 1.165 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έφτασε στα 218 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ. Ο δε ΕΟΠΥΥ φαίνεται να ξεπερνά μετά από πολύ καιρό τα 200 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα στον χώρο της υγείας εξακολουθούν να αποτελούν και το μεγαλύτερο χρέος της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του φετινού Ιουλίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους ήταν της τάξης των 2.587 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Η συμμετοχή του κλάδου της υγείας υπολογίζεται λοιπόν στο 54,1% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών. Πάντως να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή του κλάδου έχει συρρικνωθεί καθώς ξεπερνούσε το 60%.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων καθώς θα οριστικοποιηθεί το clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ θα ισχύσει και η υποχρεωτική έκπτωση έως 7% στις πωλήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων από 1/1/2024.

Την ίδια στιγμή αξίζει αν επαναλάβουμε ότι το υπουργείο υγεία αναμένει μέσα από το νέο ψηφιακό σύστημα που έχει δημιουργήσει, το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών) το οποίο το υπολογίζονταν μετά από ένα χρόνο ή 18 μήνες, πλέον θα υπολογίζεται σε real time κι έτσι στο επόμενο διάστημα δεν θα παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα. Αυτό θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα από τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας, περίπου στο τέλος χρονιάς, έχει επισημανθεί.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), έχει αναλάβει και τον προσδιορισμό του clawback για το 2023 που έχει αργήσει δραματικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι διαδικασίες όμως δείχνουν ακόμη να αργούν όμως μέσα στο επόμενο δίμηνο και αυτή εκκρεμότητα αναμένεται να τακτοποιηθεί. 

Η ΕΚΑΠΥ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς πλέον αγοράζει το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με εξαίρεση τους ορούς, τα εμβόλια και ορισμένες άλλες ειδικές κατηγορίες φαρμάκων. Αποζημιώνει δε τα φάρμακα στην πραγματική τους τιμή, χωρίς να απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία του πιστωτικού τιμολογίου, η οποία είναι χρονοβόρα και έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των σχετικών οφειλών.

Επιπλέον, η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει να υπολογίζει το clawback, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος. Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι το clawback να υπολογίζεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να επιταχυνθεί και ο συμψηφισμός του με ανεξόφλητες αγορές φαρμάκου. Μάλιστα, ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπολογιστεί και το clawback του α’ εξαμήνου 2024.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News