Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 08:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιοποιούνται 173 εκατ. ιατρικά αρχεία 108 νοσοκομείων – Ποιοι ανέλαβαν το έργο των 103 εκατ. ευρώ

Ψηφιοποιούνται 173 εκατ. ιατρικά αρχεία 108 νοσοκομείων – Ποιοι ανέλαβαν το έργο των 103 εκατ. ευρώ

Την έναρξη της ψηφιοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων αρχείων που αφορούν σε παραπεμπτικά, αποτελέσματα εξετάσεων, καρτέλες ασθενών κ.λπ., σε 108 νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανακοίνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ειδικότερα, με βάση τις σχετικές αναθέσεις, 7 εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών καλούνται να εκτελέσουν εντός 19 μηνών έργο το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση μια σειράς περίπου 173 εκατομμυρίων εγγραφών και λοιπών αρχείων, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία αυτή θεωρείται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί και ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς.

Το έργο αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, βρίσκεται εντός της Συμφωνίας – Πλαισίου για το Έργο: «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», συνολικής αξίας 117 εκατ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η δε αξία του ανέρχεται στα 14.725.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για κάθε έναν από τους 7 αντισυμβαλλόμενους ήτοι 103 εκατ. ευρώ συνολικά.

Οι εταιρείες που ανέλαβαν τα 7 επιμέρους έργα είναι οι ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΟΤΕ, Uni Systems, Κοινοπραξία ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, NETCOMPANY -INTRASOFT – QUALCO, NOVA – PROFILE και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

  • Την παροχή υπηρεσιών μελέτης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίσει τα πεδία μεταδεδομένων ανά είδος εγγράφου που θα ψηφιοποιηθεί.
  • Την Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο
  • Την Κανονικοποίηση-Συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης και Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών, με στόχο την ενοποίηση όλων των ιατρικών πληροφοριών κάθε ασθενή σε έναν ψηφιακό φάκελο,
  • Την υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.
  • Τη σάρωση αρχείων των αναφερόμενων στην παρούσα Μονάδων Υγείας που συμμετέχουν στο έργο και αναφέρονται στον ανωτέρω Πίνακα. Επισημαίνεται ότι είναι δυνατή η επικαιροποίηση των παραπάνω πινάκων των Μονάδων Υγείας και του εκτιμώμενου πλήθους σελίδων σάρωσης στο πλαίσιο υλοποίησης της παρούσας εκτελεστικής εφόσον κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και τα ορόσημα της Δράσης 16778 στην οποία εντάσσεται η παρούσα.
  • Την επεξεργασία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, των σαρωμένων εγγράφων – φακέλων ασθενών και αρχείων (εφόσον κατά ή μετά τη σάρωση διαπιστωθεί μη αποδεκτή ποιότητα σάρωσης).
  • Την τεκμηρίωση (χαρακτηρισμό σε συγκεκριμένα πεδία/ μεταδεδομένα) των σαρωμένων εγγράφων – φακέλων ασθενών και αρχείων.
  • Την καταχώρηση, εις διπλούν, στοιχείων από τα έγγραφα φακέλλων ασθενών και αρχείων που θα σαρωθούν σε Κέντρα Καταχώρησης που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. Η καταχώρηση θα γίνει με τη μέθοδο της απευθείας πληκτρολόγησης (data entry) μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.
  • Τον ποιοτικό & ποσοτικό έλεγχο των παραγόμενων ψηφιακών προϊόντων
  • Τον ποιοτικό & ποσοτικό έλεγχο των καταχωρημένων στοιχείων των εγγράφων φακέλων ασθενών και αρχείων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων και η αποφυγή λαθών (λάθη στην καταχώρηση στοιχείων, διπλή καταχώρηση του ίδιου εγγράφου, κ.λπ.).

Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» αφορά στην ψηφιοποίηση του Φυσικού Αρχείου των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, καλύπτοντας τα τελευταία πέντε (5) έτη. Αυτό περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση μεγάλου όγκου εγγράφων, εξετάσεων απεικόνισης, ιατρικών εικόνων/ακτινογραφιών και ΗΚΓ/ΗΕΓ. Σκοπός της ψηφιοποίησης είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού, δικτυακού συστήματος που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες που αφορούν το Ιατρικό Ιστορικό των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Τι περιλαμβάνει το έργο:

  • Συλλογή και Προετοιμασία του Υλικού: Φυσικά έγγραφα και ιατρικές εξετάσεις συγκεντρωμένα και οργανωμένα σε φακέλους για την ψηφιοποίηση.
  • Ψηφιοποίηση και Δημιουργία Μεταδεδομένων: Οι φυσικοί φάκελοι και εξετάσεις ψηφιοποιούνται και δημιουργούνται μεταδεδομένα που συνδέονται με τα ψηφιοποιημένα αρχεία, όπως περιγραφές, ημερομηνίες, κ.λπ.
  • Αποθήκευση σε Εφαρμογή Διαχείρισης Εγγράφων: Το ψηφιοποιημένο υλικό αποθηκεύεται σε μια εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων που επιτρέπει την αναζήτηση και τη διαχείριση των ψηφιοποιημένων αρχείων.
  • Κεντρικό Αποθητήριο στο Cloud Health: Το ψηφιοποιημένο υλικό και τα μεταδεδομένα του, αποθηκεύονται σε ένα Κεντρικό αποθετήριο στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ.
  • Ενσωμάτωση με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας: Το αποθετήριο θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την Εθνική υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών (NDPHR), επιτρέποντας την πρόσβαση των ασθενών και των πολιτών στα ιατρικά τους δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Ξεκινούν επενδύσεις 34,4 εκατ. ευρώ για τη λειτουργική αναδιοργάνωση

Υπ. Εσωτερικών: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News