Business & Finance Τρίτη 20/08/2024, 10:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο αύξησης της προσφοράς κατοικιών – Οι 4 άξονες

Σχέδιο αύξησης της προσφοράς κατοικιών – Οι 4 άξονες

Την αξιοποίηση τµήµατος τουλάχιστον των 600.000 κενών ακινήτων που εκτιµά η ΑΑ∆Ε ότι υπάρχουν στη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειµένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να πέσουν οι τιµές.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το θέµα των ακινήτων απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, καθώς οι τιµές τους έχουν ανέβει καθιστώντας την απόκτηση ή και την ενοικίαση στέγης έναν απρόσιτο στόχο για νέα νοικοκυριά. Η αύξηση της προσφοράς θα µπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπητικά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι ο χώρος των ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο φοροδιαφυγής για πολλούς, φαινόµενο που επιδιώκει να περιορίσει.

Με άξονες τη µείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα αναλάβει σύντοµα πρωτοβουλίες, σε ορισµένες εκ των οποίων πιθανολογείται ότι θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, οι πρωτοβουλίες θα αφορούν τα εξής:

1. Τα κενά ακίνητα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα 600.000 κενά ακίνητα που εκτιµά η ΑΑ∆Ε είναι µεγάλος αριθµός και µπορούν να αλλάξουν την εικόνα της προσφοράς, εφόσον δοθούν στην αγορά. Πρέπει, όµως, όπως αναφέρουν, προηγουµένως να µελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους, όπως πού βρίσκονται, γιατί είναι κλειστά, αν είναι ακατάλληλα κ.τ.λ. Αφού προχωρήσει αυτή η καταγραφή, θα εξετασθεί τι µπορεί να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν όσο περισσότερα γίνεται.

2. Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις. Οι πηγές αναφέρουν ότι γίνεται τώρα µελέτη ώστε να καταγραφεί πού βρίσκονται και τι µορφή έχουν. Οπως σηµειώνουν, είναι διαφορετικό πράγµα κάποιος ιδιοκτήτης να ενοικιάζει το ακίνητό του για ένα µικρό χρονικό διάστηµα για να εξασφαλίσει ένα πρόσθετο έσοδο, διαφορετικό ένας άλλος που ενοικιάζει 30 διαµερίσµατα σαν εταιρεία και διαφορετικό ένας τρίτος που ενοικιάζει µια βίλα σε ακριβό θέρετρο. Το θέµα αυτό είναι επίµαχο και έχει πολλές διαστάσεις, καθώς η µεγάλη επέκταση του φαινοµένου έχει στερήσει κατοικίες αλλά και έχει συχνά δυσκολέψει τη ζωή όσων µένουν σε περιοχές όπου είναι διαδεδοµένες οι βραχυχρόνιες µισθώσεις.

3. Το µητρώο ακινήτων. Ενώ υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία για τα ακίνητα, τα χαρακτηριστικά τους, τις τιµές πώλησής τους αλλά και ενοικίασής τους, δεν έχουν ταξινοµηθεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να γίνονται διασταυρώσεις από την ΑΑ∆Ε και να είναι προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Ετσι µελετάται το ενδεχόµενο δηµιουργίας µιας πλατφόρµας, όπου θα αναρτώνται όλα αυτά τα στοιχεία για κάθε ακίνητο, στα πρότυπα, π.χ., των ΗΠΑ, όπου ο κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να ενηµερωθεί για την ιστορία του κάθε ακινήτου, σε ποια τιµή πωλήθηκε, σε ποια µισθώθηκε κ.τ.λ. Κάτι τέτοιο εκτιµάται ότι θα συµβάλει στην αποκατάσταση της µεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας και στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. «Τα δηλωθέντα εισοδήµατα από ενοίκια έχουν αυξηθεί, αλλά θεωρούµε πως υπάρχει κι άλλη φοροδιαφυγή που θα µπορούσε να περιοριστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.

4. Το «Σπίτι µου 2». Το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες ώστε να ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης το δεύτερο αυτό στάδιο του προγράµµατος για τη στέγαση περιµένει η κυβέρνηση. Το «Σπίτι µου 2» έχει ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο, µιλώντας για έναν προϋπολογισµό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ αναµένεται να προέλθει από τους κοινοτικούς πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης. Σε αυτόν τον νέο κύκλο αναµένεται να διευρυνθούν τα ηλικιακά κριτήρια ώστε να περιληφθούν και νοικοκυριά έως 50 ετών, αντί του ορίου των 40 ετών που ίσχυε έως σήµερα. Επίσης εξετάζεται η πιθανότητα να διευρυνθούν τα εισοδηµατικά κριτήρια, όπως και τα όρια της αξίας και της ηλικίας του ακινήτου που µπορεί να υπαχθεί στο πρόγραµµα. Στον πρώτο κύκλο του προγράµµατος, ύψους 1 δισ. ευρώ, µπορούσαν να χρηµατοδοτηθούν ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ, ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών και το εισοδηµατικό κριτήριο ήταν από 10.000 έως 16.000 ευρώ για τον άγαµο και έως 24.000 για τον έγγαµο, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δάνειο θα καλύπτει έως το 90% της αξίας του σπιτιού, µε χαµηλό επιτόκιο και διάρκεια 30 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Ροέπκε: Ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου για προσιτή στέγη

Ενδιαφέρον για «χρυσή βίζα» μέσω επενδυτικών προϊόντων

Σε «Σίτι» μεταμορφώνεται η οδός Σταδίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News