ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορεία αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Υγεία

Πορεία αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Υγεία

Νέα αποκλιμάκωση εμφανίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές στο χώρο της υγείας κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, μία κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Ειδικότερα, τα σχετικά χρέη μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 1,35 δισ. ευρώ, έναντι 1,42 δισ. ευρώ το Μάιο. Απέχουν επίσης σημαντικά από το ρεκόρ του Ιανουαρίου όταν είχαν διαμορφωθεί στα 1,64 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του Κράτους, τα νοσοκομεία το τέλος Ιουνίου καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1.165 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ 189 εκατ. ευρώ, έναντι 1.255 εκατ. ευρώ και 167 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το μήνα Μάιο.

Πάντως όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΓΛΚ, τα τελευταία χρόνια τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς τους προμηθευτές υγείας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Συγκεκριμένα τα ληξιπρόθεσμα των Νοσοκομείων από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, αυξήθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ το 2022, 1.319 εκατ. ευρώ πέρυσι και έφτασαν όπως είπαμε στα 1.165 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς.

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα δείχνουν πιο ελεγχόμενα και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα στον χώρο της υγείας αποτελούν και το μεγαλύτερο χρέος της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του φετινού Ιουνίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους ήταν της τάξης των 2.574 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 331 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Η συμμετοχή του κλάδου της υγείας έφτασε στο 53% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών. Πάντως να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή του κλάδου έχει συρρικνωθεί καθώς ξεπερνούσε το 60%.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων καθώς θα οριστικοποιηθεί το clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ θα ισχύσει και η υποχρεωτική έκπτωση έως 7% στις πωλήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων από 1/1/2024.

Την ίδια στιγμή πριν μερικές εβδομάδες ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε τονίσει ότι «Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως με βάση τα όσα έχουμε δημιουργήσει πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε πολύ καλά στο εξής. Ειδικότερα έχουμε δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα με βάση το οποίο το λεγόμενο clawback (υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών) το οποίο το υπολογίζαμε μετά από ένα χρόνο ή 18 μήνες, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπολογίζεται σε real time. Αυτό θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα από τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας, περίπου στο τέλος χρονιάς. Και αν μπορούμε την επόμενη χρονιά να μηδενιστούν, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά ληξιπρόθεσμα».

Εδώ να επισημάνουμε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), έχει αναλάβει και τον προσδιορισμό του clawback για το 2023 που έχει αργήσει δραματικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ΕΚΑΠΥ λοιπόν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο καθώς πλέον αγοράζει το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με εξαίρεση τους ορούς, τα εμβόλια και ορισμένες άλλες ειδικές κατηγορίες φαρμάκων. Αποζημιώνει δε τα φάρμακα στην πραγματική τους τιμή, χωρίς να απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία του πιστωτικού τιμολογίου, η οποία είναι χρονοβόρα και έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των σχετικών οφειλών.

Επιπλέον, η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει να υπολογίζει το clawback, δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος. Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι το clawback να υπολογίζεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να επιταχυνθεί και ο συμψηφισμός του με ανεξόφλητες αγορές φαρμάκου. Μάλιστα, ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπολογιστεί και το clawback του α’ εξαμήνου 2024.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομεία: Στόχος ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων μέσα στο 2025

Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

Νέο ρεκόρ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News