Business & Finance Πέμπτη 15/08/2024, 09:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 58 εκατ. στην αγορά γραφείων στο εξάμηνο

Επενδύσεις 58 εκατ. στην αγορά γραφείων στο εξάμηνο

Σηµαντική επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά γραφείων της Αττικής καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς έως σήµερα. Το πρώτο εξάµηνο έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, µε τη ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους να παραµένει ισχυρή και τις προοπτικές, τουλάχιστον για την επόµενη πενταετία, να είναι θετικές. Κατά µέσον όρο το ποσοστό διαθεσιµότητας ανέρχεται σε 8%, ενώ το 75% των µισθωτικών συµφωνιών αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών.

Σηµαντική επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά γραφείων της Αττικής καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς έως σήµερα, βάσει έκθεσης του δικτύου συµβούλων ακινήτων ∆ανός / BNP Paribas και στοιχείων συναλλαγών που έχουν πραγµατοποιηθεί τις τελευταίες 45 ηµέρες. Ειδικότερα, κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Ιουνίου έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, µε τη ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους να παραµένει ισχυρή και τις προοπτικές, τουλάχιστον για την επόµενη πενταετία, να είναι θετικές. Κατά την έρευνα, οι επενδυτές είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν υψηλότερο τίµηµα για ακίνητα βιοκλιµατικά, τα οποία αποτελούν και συστατικό της στρατηγικής προσέλκυσης εργαζοµένων των επιχειρήσεων. Πάντως, η πλειονότητα των συναλλαγών του α΄ τριµήνου είχε ως σκοπό την κάλυψη ιδίων αναγκών στέγασης, µε µόλις µία να προέρχεται από θεσµικό επενδυτή, γεγονός που φανερώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Βάσει της έρευνας της ∆ανός / BNP Paribas, κατά το πρώτο εξάµηνο της φετινής χρονιάς η συνολική επιφάνεια των διαθέσιµων γραφείων ανήλθε σε περίπου 2,6 εκατ. τετραγωνικά µέτρα, από τα οποία 18.300 τ.µ. αντιστοιχούν σε καινούργιους χώρους.

Κατά µέσον όρο το ποσοστό διαθεσιµότητας ανέρχεται σε 8%, ενώ το 75% των µισθωτικών συµφωνιών αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών. Κατά τους αναλυτές του δικτύου ακινήτων, µέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν 125.000 τ.µ. στο υφιστάµενο απόθεµα βιοκλιµατικών γραφείων, ενώ µέχρι το 2026 οι νέες σύγχρονες αναπτύξεις τοποθετούνται σε 210.000 τ.µ. Ορισµένες από τις πιο πρόσφατες συναλλαγές στον κλάδο γραφείων περιλαµβάνουν την απόκτηση από την Briq Properties κτιρίου γραφείων στη Λ. Βουλιαγµένης 152 στη Γλυφάδα, συνολικής επιφάνειας 2.824 τ.µ., έναντι τιµήµατος 4 εκατ. ευρώ. Οπως και την αγορά µέσω πλειοδοτικού διαγωνισµού, από θυγατρική εταιρεία της Ten Brinke, του ηµιτελούς κτιρίου γραφείων της «Μπάµπης Βωβός ∆ιεθνής Τεχνική» στη λεωφόρο Κηφισίας 109 στο Μαρούσι. Η θυγατρική της Ten Brinke υπέβαλε προσφορά 4.522.858 ευρώ, µε την τιµή εκκίνησης να διαµορφώνεται σε 3.840.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις αξίες, τα µισθώµατα ακολουθούν σταθερά από το 2015 ανοδική πορεία, µε αυτά για πρώτης κατηγορίας χώρους να ανέρχονται σε περίπου 33 ευρώ ανά τ.µ. στο κέντρο της Αθήνας και σε 28 ευρώ και 27 ευρώ στις λεωφόρους Κηφισίας και Βασ. Σοφίας αντιστοίχως. Πτωτική είναι η πορεία και του ποσοστού κενών χώρων, που δεν ξεπερνάει το 1% για τα υψηλών προδιαγραφών γραφεία, αλλά τοποθετείται περίπου στο 16% για ακίνητα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Οι αποδόσεις ανέρχονται σε 5,7% έως 6,5% για πρώτης κατηγορίας γραφεία και κυµαίνονται από 7% έως 8,5% για ακίνητα που βρίσκονται σε λιγότερο δηµοφιλείς οδούς.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η αγορά γραφείων καταγράφει σηµαντική δραστηριότητα, το ανώτατο µίσθωµα ανά τετραγωνικό µέτρο διαµορφώνεται σε 18 ευρώ στην οδό Τσιµισκή και σε περίπου 12 ευρώ στην Εγνατία. Στην πόλη η Dimand έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του βιοκλιµατικού κτιρίου HUB 26, µε συνολική επιφάνεια 31.000 τ.µ. Σε τµήµα (5.170 τ.µ.) του κτιρίου, που αναµένεται να εγκαινιαστεί αρχές Σεπτεµβρίου και αποτελεί επένδυση 35 εκατ. ευρώ, πρόκειται να στεγαστεί η διακρατική Τράπεζα Εµπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»).

Την ίδια στιγµή, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της Dimand µε την Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του παλιού εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη που έχει επιφάνεια 127.000 τ.µ. Απαρτίζεται από κτίρια 50.000 τ.µ., από τα οποία σε 17.000 µέτρα θα αναπτυχθούν χρήσεις πολιτισµού, ενώ στα υπόλοιπα θα δηµιουργηθούν χρήσεις γραφείων και εµπορικές αναπτύξεις. Υπολογίζεται ότι το εν λόγω έργο θα απορροφήσει κεφάλαια 160 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News