ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις: Από την παραγωγή βρεφικού γάλατος στις βιταµίνες λόγω δημογραφικού

Επιχειρήσεις: Από την παραγωγή βρεφικού γάλατος στις βιταµίνες λόγω δημογραφικού

Οι επιχειρήσεις που απευθύνονταν σε παιδιά αναπροσαρµόζουν τη στρατηγική τους λόγω της υπογεννητικότητας. Με την Ελλάδα να σπάει το ένα µετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ γεννήσεων, εταιρείες κατασκευής παιδικών παιχνιδιών φτιάχνουν πλέον παιχνίδια για ενηλίκους, ενώ εταιρείες βρεφικών τροφών στρέφονται σε προϊόντα ειδικής και κλινικής διατροφής και συµπληρώµατα διατροφής για µεγάλους. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Το 2022 οι γεννήσεις υποχώρησαν κάτω και από τις 80.000, στις 76.095. Σηµειώνεται ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από το φράγµα των 100.000 για πρώτη φορά το 2013, στην καρδιά δηλαδή της οικονοµικής κρίσης, όταν υποχώρησαν στις 94.134, από 100.371 το 2012, για να µην ανεβούν ποτέ πάνω από αυτό το όριο. Η «βουτιά» των γεννήσεων αποτυπώνεται και στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών φαρµακείων, όπου η µεγαλύτερη µείωση κατά 16% ετησίως καταγράφεται στα είδη για βρέφη και παιδιά.

Εταιρείες κατασκευής παιδικών παιχνιδιών φτιάχνουν πλέον παιχνίδια για ενήλικες, εταιρείες βρεφικών τροφών δραστηριοποιούνται σε προϊόντα ειδικής και κλινικής διατροφής για ενήλικες, άλλες σε τρόφιµα που απευθύνονται σε όσους πάσχουν από διαβήτη και άλλες σε συµπληρώµατα διατροφής, ενώ άλλες µε παράδοση στην παρασκευή µωρoµάντιλων εισέρχονται στην κατηγορία της πάνας ακράτειας, αντί γι’ αυτήν της βρεφικής πάνας.

Η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσµού που µαστίζει την Ελλάδα, το περίφηµο δηµογραφικό πρόβληµα, δεν αποτελεί «βόµβα» µόνο για το ασφαλιστικό σύστηµα, όπως συχνά αναφέρεται. Η δραµατική µείωση των γεννήσεων απειλεί ολόκληρες επιχειρηµατικές οντότητες, οι οποίες εξαρτούσαν µέχρι πρόσφατα την ύπαρξή τους από την παραγωγή και εµπορία ειδών για βρέφη και παιδιά. Τα όσα διαδραµατίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα –και συνολικότερα στην Ευρώπη– τις οδηγούν σε αναπροσαρµογή της στρατηγικής τους και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, προσαρµοσµένες στις ανάγκες των ενηλίκων, προκειµένου να περιορίσουν τις απώλειες.

Πριν από λίγες ηµέρες, η εταιρεία ερευνών αγοράς που παρακολουθεί τις πωλήσεις ηλεκτρονικών καταστηµάτων σε πραγµατικό χρόνο, η Convert Group, ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον τζίρο των ηλεκτρονικών φαρµακείων κατά το α΄ εξάµηνο του 2024. Σύµφωνα µε αυτά, ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρµακείων αυξήθηκε κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 µόλις κατά 1% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023 και διαµορφώθηκε σε 145 εκατ. ευρώ. Πρόκειται στην πραγµατικότητα για αρνητική εξέλιξη, δεδοµένου ότι ο εν λόγω κλάδος γνώριζε τα τελευταία χρόνια –και όχι µόνο λόγω COVID-19– διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύµφωνα µε την ανάλυση της Convert Group, πίσω από τις «χαµηλές πτήσεις» των ηλεκτρονικών φαρµακείων βρίσκεται µεταξύ άλλων η δραµατική µείωση των γεννήσεων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Επιχειρήσεις: Από την παραγωγή βρεφικού γάλατος στις βιταµίνες λόγω δημογραφικού-1

«Βουτιά» στις γεννήσεις

Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2022 καταγράφηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στον αριθµό των γεννήσεων, καθώς έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 80.000 και ήταν 76.095 από 85.346 το 2021. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από το φράγµα των 100.000 για πρώτη φορά το 2013, στην καρδιά δηλαδή της οικονοµικής κρίσης, όταν υποχώρησαν στις 94.134 από 100.371 το 2012 για να µην ανεβούν ποτέ πάνω από αυτό το όριο.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, ότι η µεγαλύτερη µείωση πωλήσεων στα ηλεκτρονικά φαρµακεία κατεγράφη στα είδη για βρέφη και παιδιά, µείωση της τάξης του 16% σε ετήσια βάση. Η µεγαλύτερη µείωση, 25%, αφορούσε στις πωλήσεις βρεφικού γάλακτος, ακολουθούν οι πωλήσεις στις βρεφικές πάνες (-21%), οι πωλήσεις στα είδη στοµατικής φροντίδας για βρέφη και παιδιά (-9%), τα αξεσουάρ για µωρά (-5%), τα είδη για το µπάνιο (αφρόλουτρα, σφουγγάρια κ.ά.) για βρέφη και παιδιά (-3%), ενώ στα ίδια επίπεδα παρέµειναν οι πωλήσεις στα είδη φροντίδας δέρµατος. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι το κανάλι του ηλεκτρονικού φαρµακείου αποτελεί πολύ σηµαντικό προµηθευτή των ελληνικών οικογενειών σε γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, ειδικά καθώς η πώλησή του από τα σούπερ µάρκετ που επετράπη την προηγούµενη δεκαετία δεν επέφερε σηµαντική µείωση της τιµής του, ενώ αντιθέτως τα ηλεκτρονικά φαρµακεία προβαίνουν συχνά σε προσφορές. Πριν από λίγους µήνες, άλλωστε, όταν οι εταιρείες παραγωγής και εµπορίας βρεφικού γάλακτος βρέθηκαν στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης λόγω των υψηλών τιµών στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε σύγκριση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρκετές επικαλέστηκαν το µικρό µέγεθος της εγχώριας αγοράς, το οποίο βαίνει διαρκώς µειούµενο, προειδοποιώντας ακόµη και µε πλήρη απόσυρση των βρεφικών τροφών από τα ράφια.

Στροφή στους ενηλίκους

Βεβαίως, έχουν υιοθετήσει και πιο µακρόπνοη στρατηγική, αυτήν της στροφής σε προϊόντα που απευθύνονται κυρίως σε ενηλίκους. Ο όµιλος Danone, µε ισχυρή παρουσία στις βρεφικές τροφές (Nutricia) πλέον, ρίχνει το βάρος σε προϊόντα ειδικής κλινικής και διατροφής. Η Nestle Ελλάς απέκτησε πέρυσι τη δραστηριότητα διανοµής των προϊόντων της Solgar στην Ελλάδα, αποκτώντας παρουσία στην κατηγορία των βιταµινών και των συµπληρωµάτων διατροφής, ενώ µία από τις πλέον ιστορικές βιοµηχανίες της Ελλάδας, η «Γιώτης», εδώ και χρόνια έχει επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, µε µεγάλη έµφαση στα τρόφιµα χαµηλού γλυκαιµικού δείκτη. Η εταιρεία, πάντως, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβληµα της υπογεννητικότητας, υλοποιώντας τα τελευταία έξι χρόνια το πρόγραµµα «Μια ελπίδα γεννιέται», στηρίζοντας γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί σε αποµακρυσµένες περιοχές της Ελλάδας, µέσω κάλυψης βασικών εξόδων.

Σε ό,τι αφορά τις βρεφικές πάνες, ενδεικτικά είναι τα όσα είχε δηλώσει πριν από µερικούς µήνες στην «Καθηµερινή» της Κυριακής η κ. Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, επικεφαλής της Septona. Ερωτηθείσα σχετικά µε το ενδεχόµενο εισόδου στην κατηγορία της βρεφικής πάνας, ανέφερε ότι εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα έχει ως στόχο κυρίως τις εξαγωγές. Η ίδια εταιρεία εισήλθε το 2022 στις πάνες ακράτειας για ενήλικες, εξαγοράζοντας το σήµα Cliniva.

Σε εκτυπώσεις, συσκευασίες και λίγο παλιότερα σε είδη αρχειοθέτησης στράφηκε η Skag, η εταιρεία που παρήγαγε το µπλε τετράδιο «∆ιεθνές», προκειµένου να αντισταθµίσει τις απώλειες από τη µείωση του µαθητικού πληθυσµού. Η Skag, την οποία ίδρυσε το 1967 ο Θεόδωρος Σκαγιάς, παράγει πλέον περί τα 8 εκατ. τετράδια ετησίως, όταν τη δεκαετία του ’80 η ετήσια παραγωγή ήταν τετραπλάσια, φτάνοντας τα 32 εκατ. τετράδια.

Στροφή στα παιχνίδια για ενήλικες κάνει από την πλευρά της η εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο ελληνική εταιρεία AS Company, µε την εν λόγω κατηγορία να σηµειώνει διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Δημογραφικό: Άνισα κατανεμημένος ο πληθυσμός της Ελλάδας στην επικράτεια

Δημογραφικό: Στους ηλικιωμένους γέρνει η πλάστιγγα – Οι αλλαγές στο πληθυσμιακό μίγμα της Ελλάδας

Οι σημερινοί έφηβοι θα γεράσουν δουλεύοντας – Σύνταξη στα 72,5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News