Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 07:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα ήρθε στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023

Μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα ήρθε στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023

Οι χαμηλές τιμές στις οποίες αποζημιώνονται τα φάρμακα στην Ελλάδα αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο για την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, παρά το γεγονός ότι αυτά ήδη έχουν εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές. Μάλιστα νέα μελέτη αναφέρει ότι μόλις στο 19% των νέων καινοτόμων φαρμάκων που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το διάστημα 2020-2023 έχουν πρόσβαση οι Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας IQVIA για τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα στο διάστημα 2020 – 2023 η οποία έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), διαπιστώνονται τα εξής:

  • 329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τον EMA από 1/1/2020 έως 31/12/2023 εκ των οποίων τα 221 είναι νέα καινοτόμα φάρμακα.
  • Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα, μόνο 43 (19%) είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.
  • Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στη χώρα μας, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν πάρει ούτε τιμή.
  • Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον, για 10 (29%) από αυτά εκκρεμεί ο φάκελος τιμολόγησης ενώ για τα 20 (57%) δεν τίθεται θέμα να γίνει αίτηση για αποζημίωση.
  • Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα που ακόμη δεν έχουν πάρει τιμή, μπορούν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον καθώς οι μητρικές αναμένεται να ζητήσουν τιμή, αντίστοιχος αριθμός φαρμάκων εκτιμάται ότι ίσως αιτηθεί τιμής, ενώ για τα υπόλοιπα 51 (36%) έχει ληφθεί απόφαση της μητρικής πολυεθνικής εταιρείας να μην τα λανσάρει στην Ελλάδα
  • Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές έχει σαν συνέπεια το 53% των νέων καινοτόμων φαρμάκων να μην καταστούν κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς στο άμεσο μέλλον όπως κατέδειξε η μελέτη. Ο λόγος είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες αρνούνται να φέρουν τα φάρμακα αυτά στη χώρα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώνεται ότι δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει κανένα νέο νευρολογικό φάρμακο, ενώ και από τα νέα ογκολογικά δεν θα έρθουν περίπου τα μισά.

Σύμφωνα ακόμη με τα στελέχη του ΣΦΕΕ, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην Ελλάδα λόγω και του κριτηρίου 5/11, αλλά και του επιπέδου υποχρεωτικών επιστροφών για Ελλάδα. Ειδικότερα σύμφωνα με την νομοθεσία:

«υπάγονται σε αξιολόγηση και εντάσσονται στην Κατάλογο Αποζημιούμενων φαρμάκων, τα σκευάσματα μόνον εφόσον: α) αποζημιώνονται τουλάχιστον στα δύο τρίτα (2/3) των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία κυκλοφορούν, β) τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν είναι λιγότερα από εννέα (9) και γ) από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη – μέλη που διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, ήτοι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία».

Χρηματοδότηση

Ο ΣΦΕΕ με βάση και τα τελευταία στοιχεία (2022) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) προχώρησε σε ανανέωση στοιχείων της μελέτης για τη Δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, έναντι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα:

  • Η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., ενώ είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (έξωνοσοκομειακή & νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.
  • Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. το διάστημα 2013 – 2022. Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%.
  • Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.
  • Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και έξω-νοσοκομειακή) Δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη. Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης.

Να επισημανθεί βέβαια ότι η απόσταση αυτή μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών έχει μειωθεί μετά και την ένεση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου λόγω της ρήτρας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το clawback.

Διαβάστε επίσης:

Άμεσα η θεσμοθέτηση κινήτρων για την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην Ελληνική Αγορά

Ξεκινά η αποκλειστική προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την ΕΚΑΠΥ

Φάρμακα: H πρόταση των εταιρειών για την χρηματοδότηση της εισαγωγής καινοτόμων σκευασμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News