Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 10:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Για την ανάπτυξη των λιμανιών το 50% των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης

ΤΑΙΠΕΔ: Για την ανάπτυξη των λιμανιών το 50% των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης

Ρύθμιση για τη διεύρυνση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου (άρθρο 36).

Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με την ονομασία «Ειδικός Λογαριασμός Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών» στον οποίο αποδίδεται το 50% από τις συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας.

Πρακτικά, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ενώ  η  χώρα αποκτά ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των λιμανιών.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη διότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη των λιμανιών υπό δημόσιο έλεγχο, δεδομένου ότι:
–    Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ.
–    Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φιλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας έναντι τιμήματος 33,9 εκατ. ευρώ.
–    Έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ.
–    Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η διάταξη, επίσης, σηματοδοτεί διεύρυνση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έως το τέλος του έτους θα απορροφηθεί μαζί με το ΤΧΣ από το Υπερταμείο.

Διαβάστε επίσης:

Λιμάνια: Οι πρωτοβουλίες του ΤΑΙΠΕΔ για τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους

ΤΑΙΠΕΔ: Χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ για 4 περιφερειακούς λιμένες

Λιμάνια: Αύξηση άνω του 11% στη διακίνηση επιβατών το δ’ τρίμηνο του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News