ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΦ: Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ελλείψεις φαρμάκων

ΕΟΦ: Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ελλείψεις φαρμάκων

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τον Ιούλιο να παρουσιάζει σημαντική άνοδο όσον αφορά στα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα φαρμακεία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αναρτήθηκαν σήμερα 24/7, παρατηρείται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 233 φάρμακα, εκ των οποίων τα 43 είναι νοσοκομειακά, 2 είναι σκιαγραφικά και 3 μη συνταγογραφούμενα.

Όπως φαίνεται στον κατάλογο του ΕΟΦ, περιορισμένη διαθεσιμότητα υπάρχει και σε 49 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ελλείψεις ήταν σχετικά χαμηλότερες, καθώς ήταν σε έλλειψη 217 φάρμακα και 46 εισαγόμενα μέσω ΙΦΕΤ. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς ενώ σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αναμένεται επιδείνωση στον Αύγουστο λόγω των αδειών στο προσωπικό των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα δε με το ΣΦΕΕ, το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι παγκόσμιο, μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, καθημερινά παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους στον ΕΟΦ από το 2016 και η εποπτεύουσα αρχή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης έχει αναφέρει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ειδική πλατφόρμα όπου έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχεται πλήρως τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο.

Το δεύτερο αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να πάψουν να αποσύρονται από την αγορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προϊόντα Αυτοφροντίδας: Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται, εξασφαλίζονται 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας

Τηλεϊατρική: Θεσμοθετείται η εξ αποστάσεως εξέταση ασθενών και η συνταγογράφηση

Φαρμακευτική έρευνα: Η χαμένη ευκαιρία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1 δισ. ευρώ ετησίως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News