Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 11:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αργή και με διακυμάνσεις η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Στουρνάρας: Αργή και με διακυμάνσεις η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

H νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Brussels Hellenic Network, Argo, προς τιμήν των νέων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας και Κύπρου στις 10 Ιουλίου.

Οι μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου 2024 υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, συγκλίνοντας σταδιακά προς το στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, καθώς αναμένεται εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει σε επίπεδο κάτω από το στόχο μας, φθάνοντας στο 1,9%.

Όπως επεσήμανε, η πρόκληση για την προσεχή περίοδο είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα πλησιάσει εγκαίρως το στόχο μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης φθάνοντας σε διατηρήσιμα επίπεδα που εγγυώνται πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με τις προβολές του Ιουνίου, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το στόχο όλα τα τρίμηνα του 2026.

Ο ίδιος δεν σχολίασε τις πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επεσήμανε δε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία και, δεύτερον, ακόμη και με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική».

Τα προσεχή τρίμηνα ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα σημερινά επίπεδα, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας και είπε ότι χωρίς αυτές τις επιδράσεις, θα σημειωνόταν μείωση του πληθωρισμού την προσεχή περίοδο. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μισθολογικές εξελίξεις είναι επίσης καίριας σημασίας, καθώς αποτελούν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο, πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η αύξηση των μισθών που καταγράφηκε νωρίτερα το 2024 μπορεί να αποτέλεσε το μέγιστο και ότι στο υπόλοιπο του έτους οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι ηπιότερες, τόνισε.

Οι πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία σύγκλισης με το στόχο μας για τον πληθωρισμό, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. Παρότι η διαδικασία αυτή είναι ίσως αργή και με κάποιες διακυμάνσεις, αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν την προβλεπόμενη πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΕΚΤ: Κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή μόνο μία ακόμη επιτοκιακή μείωση

Lagarde: Kανένα σήμα για τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον Σεπτέμβρη

EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Στάση αναμονής για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News