Νοσοκομειακά φάρμακα: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στο «χαράτσι» προς τις φαρμακευτικές
Ανήσυχες δηλώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με το λογαριασμό των επιβαρύνσεων που θα κληθούν να πληρώσουν λόγω της δραματικής υπέρβασης της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα που πούλησαν το 2023, χωρίς να έχουν καμία εικόνα για το πόσο μεγάλο θα είναι το χαράτσι αυτό. Όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία έχει αναλάβει να υπολογίσει τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις (clawback) ο λογαριασμός δεν αναμένεται αν σταλεί σύντομα, καθώς τώρα ξεκινά η νέα ψηφιοποιημένη διαδικασία υπολογισμών.
Η νέα διαδικασία αφορά στην «Αρχικοποίηση παραγωγικής λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος clawback της ΕΚΑΠΥ», η οποία πλέον θα συγκεντρώνει ψηφιακά τα στοιχεία πωλήσεων από τις εταιρείες και θα υπολογίζει το σύνολο της υπέρβασης αλλά και την κατανομή του στις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, κ. Άρη Αποστόλου, «Η νέα αυτή διαδικασία είναι σαφές ότι έχει στόχο την ψηφιοποίηση του τρόπου υπολογισμού του clawback καθώς και τη συμμετοχή των εταιρειών στη συμφωνία των ποσών υπολογισμού με τρόπο αδιάβλητο και συνεργατικό. Όπως γίνεται κατανοητό, κάθε νέα διαδικασία απαιτεί πιθανά ένα χρόνο ωρίμανσης για την επιτυχή υλοποίηση της, όμως μέσα από την συνεργασία όλων μας, είμαστε σίγουροι ότι το εγχείρημα θα είναι επιτυχές και αποτελεσματικό και θα εκδίδονται από το αμέσως επόμενο διάστημα στους κατάλληλους χρόνους τα σχετικά σημειώματα καταλογισμού, με στόχο τον καλύτερο χρηματοοικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών».
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή που απέστειλε η ΕΚΑΠΥ προς το ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ, το PIF και το ΙΦΕΤ, η διαδικασία που έχει εκκινήσει με σχετικό έγγραφο το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, αφορά στην πρώτη φάση για τον υπολογισμό του clawback, όπου θα αποτυπωθεί, μέσω της διαδικασίας της συμφωνίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2023 και στη συνέχεια (δεύτερη φάση) θα εκκινήσει η ψηφιακή διαδικασία υπολογισμού και καταλογισμού. Συνεπώς επί του παρόντος, θα πρέπει να αποτυπωθεί το σύνολο των πωλήσεων φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, το ΓΝΘ Παπαγεωργίου και την ΕΚΑΠΥ, στην τιμή που αυτά πουλήθηκαν, χωρίς να εξαιρεθεί καμιά κατηγορία όπως για παράδειγμα οι κλειστοί προϋπολογισμοί, ΜΗΣΥΦΑ κλπ καθώς αυτό θα συμβεί στην επόμενη φάση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις.
Στη συνέχεια θα υπολογιστούν η εμπιστευτικές εκπτώσεις και το rebate για το πρώτο εξάμηνο, τα οποία θα αναρτηθούν στην εφαρμογή ώστε να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό. Για τα αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια (εμπιστευτικών εκπτώσεων και rebate) που θα πρέπει να εκδοθούν, θα σταλούν σχετικά συγκεντρωτικά σημειώματα και θα πρέπει να εκδοθούν προς τους φορείς (νοσοκομεία) που αντιστοιχούν.
Η ΕΚΑΠΥ αναφέρει ακόμη ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προβούν στην ανάρτηση των απαιτούμενων αρχείων στην εφαρμογή μέχρι την Παρασκευή 19/7/2024
Η ΕΚΑΠΥ προχώρησε ακόμη σε διευκρινίσεις προς τις φαρμακευτικές, μετά και τα σχετικά ερωτήματα από τις τελευταίες. Ειδικότερα αναφέρει:
- Στο αρχείο excel η τιμή μονάδας αναφέρεται στην τελική τιμή τιμολόγησης όπως αυτή έχει τεθεί σε έκαστο τιμολόγιο και όπως αυτό έχει αναρτηθεί στον ΕΟΦ.
- Η διαδικασία συμπληρώσεις του αρχείου, περιλαμβάνει το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν διακινηθεί προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, του ΓΝΘ Παπαγεωργίου και την ΕΚΑΠΥ. Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ ή άλλη κατηγορία φαρμάκων ή κλειστούς προϋπολογισμούς, ως προς την αποτύπωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Στην διαδικασία θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα χρεωστικά τιμολόγια του συνόλου των πωλήσεων και όλα τα πιστωτικά που έχουν εκδοθεί για λόγους επιστροφών, διορθώσεων ποσοτήτων ή τιμών ή εκπτώσεων από άλλη αιτία (όχι οι εμπιστεύτηκες εκπτώσεις) προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και προς την ΕΚΑΠΥ για το διάστημα 26/5 έως 30/6/2024 και αφορούν τις εκτελεστικές συμβάσεις που συνάφθηκαν με την ΕΚΑΠΥ και όχι προς της ΥΠΕ ή άλλους φορείς.
- Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, φορολογικά παραστατικά δεν έχουν αναρτηθεί στον ΕΟΦ, θα πρέπει να αναρτηθούν στην εφαρμογή.
- Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία έχει εκδώσει πιστωτικά τιμολόγια εμπιστευτικών εκπτώσεων πρώτου εξαμήνου 2023, θα ζητηθεί σε επόμενο στάδιο να δηλωθούν προς την ΕΚΑΠΥ χωριστά με ειδικό τρόπο, ώστε να υπολογιστεί η ορθότητας τους ως προς τα τεμάχια και την αξία τους και να αφαιρεθούν / υπολογιστούν από την διαδικασία της δεύτερης φάσης.
- Τυχόν εκκρεμότητες που υπάρχουν από το έτος 2022 και έχουν προέλθει από οποιαδήποτε αιτία, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην ΕΚΑΠΥ από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό να ληφθούν υπόψη.
- Τα παραστατικά που θα αναρτηθούν θα πρέπει να φορούν Νοσοκομεία του Δημοσίου ή του Παπαγεωργίου ή της ΕΚΑΠΥ για το διάστημα 1 Ιανουαρίου 2023 μέχρι 30 Ιουνίου 2023 και να έχουν εκδοθεί εντός του συγκεκριμένου διαστήματος.
- Η συμφωνία των παραστατικών γίνεται αυτόματα από το σύστημα και για τυχόν διαφορές οι εταιρείες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΚΑΠΥ, η οποία μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων.
Διαβάστε επίσης:
Περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, με χαμηλότερο κόστος καταφέρνει το 2024 το ΙΦΕΤ
Φαρμακευτικές: Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα θα καλύπτουν 9 στα 10 καινοτόμα φάρμακα το 2028
Νοσοκομεία: Στόχος ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων μέσα στο 2025
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News