ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, με χαμηλότερο κόστος καταφέρνει το 2024 το ΙΦΕΤ

Περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, με χαμηλότερο κόστος καταφέρνει το 2024 το ΙΦΕΤ

Μετά από περίοδο τριών ετών όπου οι πωλήσεις του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση, μέσα στο 2024 διαφαίνεται ήδη μια τάση σημαντικής αποκλιμάκωσης των δαπανών για εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών από το Ινστιτούτο. Ειδικότερα το ΙΦΕΤ ενώ το 2023 εμφάνισε έσοδα από πωλήσεις προς ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, εισαγόμενων θεραπειών που έφτασαν τα 266,6 εκατ. ευρώ (έναντι 126,1 εκατ. ευρώ το 2020) για το 2024 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μόλις κατά 4,4% στα 278,4 εκατ. ευρώ. Αυτό δε σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εισαγόμενες και διακινούμενες ποσότητες φαρμάκων. Το αντίθετο μάλιστα. Οι ποσότητες στις πλέον ακριβές θεραπείες αναμένεται να αυξηθούν κατά 30%.

Χθες 16 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΙΦΕΤ, με θεματικές ενότητες α) την αύξηση των διαγνώσεων των σπάνιων νόσων και τη συνεπακόλουθη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και β) την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (RRF & ΕΣΠΑ) για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδη, ανέδειξε τις προσπάθειες του ΙΦΕΤ για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του καναλιού, υπογραμμίζοντας ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών , στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες, καινοτόμες θεραπείες, αποτελεί προτεραιότητα.

Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, κα Ελευθερία Τοκατλίδη, παρουσίασε την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν κατά το Α’ 6μηνο του 2024

Όπως είπε, η αύξηση των προηγούμενων ετών οφείλεται τόσο στην αύξηση των ποσοτήτων των προϊόντων, δηλαδή περισσότερα αιτήματα φαρμάκων εξωτερικού που ήδη διακινούνταν μέσω ΙΦΕΤ όσο και σε αύξηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων υψηλού, κατά κανόνα κόστους, κάθε χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα στα Φάρμακα Μόνιμης – Έκτακτης Κάλυψης που αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία σε όγκο πωλήσεων, με 24% για το 2023 και 61,1 εκατ. ευρώ, αναμένεται υποχώρηση στο ποσοστό αυτό φέτος στο 17%.

Οι πωλήσεις των Νοσοκομειακών Προϊόντων διατηρούν ένα ποσοστό 15% των συνολικών πωλήσεων του 2023 στα 39,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά στο 12%.

Η κατηγορία των «Μικροδεμάτων» που αφορά σε Φάρμακα για λογαριασμό Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ & Ιδιωτικών Φαρμακείων (Ατομικές παραγγελίες) για τα οποία χρειάζεται έγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης καθώς είναι πολύ ακριβές, το 2023 είναι συμμετοχή στις πωλήσεις του ΙΦΕΤ κατά 61% με 162,4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο 71%.

Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία για την κατηγορία που πρωταγωνίστησε, η κα Τοκατλίδη ανέφερε ότι «Είναι ίσως η μεγαλύτερη κατηγορία με την τρομακτική αυτή αύξηση, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε τζίρο. Γιατί αφενός έχουμε υπερδιπλασιασμό ποσοτήτων – έχουμε εξαιρετικά ακριβές θεραπείες, που ανεβάζουν κι αυτές το τζίρο του Οργανισμού μας. Σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες θεραπείες μπορώ να πω ότι παραμένουμε σταθερά. Στις δε πωλήσεις του 1ου εξαμήνου 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, οι ατομικές θεραπείες έχουν μία αύξηση στο 30% σε τεμάχια και περίπου 52% σε αξία μεσοσταθμικά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε 82 νέες δραστικές και φάρμακα μέσα στο 2024, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τη δαπάνη του ΙΦΕΤ. Έχουμε κάνει όμως μία σοβαρότατη προσπάθεια στη μείωση των τιμών αγοράς των φαρμάκων, με αποτέλεσμα -φαίνεται στα μόνιμης κάλυψης φάρμακα καθώς και στα νοσοκομειακά- έχουμε μία μείωση του κόστους αγοράς των φαρμάκων κατά 32%. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τζίρος έχει συγκρατηθεί».

Πορεία 2024

Σύμφωνα με την κα Τοκατλίδη, η προσπάθεια μείωσης κόστους προμήθειας από το ΙΦΕΤ αντανακλά μια συνειδητή στρατηγική για αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Συγκεκριμένα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε 407 κωδικούς φαρμάκων παρουσιάζεται μείωση κόστους, αποδεικνύοντας την επιτυχία των προσπαθειών για οικονομική βιωσιμότητα και την παροχή πιο προσιτών φαρμακευτικών επιλογών στους ασθενείς.

Αυτή η προσπάθεια έχει οδηγήσει σε μείωση στη μέση τιμή αγοράς κατά 24% το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και εξοικονόμηση που υπολογίζεται σε 31,9 εκατ. ευρώ.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, εισήχθησαν 82 νέα φάρμακα στην αγορά, συνεισφέροντας 7,7 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις, ήτοι το 5,58% των συνολικών. Σε αντιστοιχία, το 2023 είχαν εισαχθεί 118 νέα φάρμακα, τα οποία συνεισέφεραν πωλήσεις 48,5 εκατ. ευρώ (18% των συνολικών πωλήσεων της χρονιάς). Η αγοραστική ωρίμανση των φαρμάκων του 2023 αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024», ανέφερε η κα Τοκατλίδη.

Άρης Αγγελής

Στη λειτουργία του ΙΦΕΤ ως ένας οργανισμός που «αξιοποιείται» από φαρμακευτικές εταιρείες ως κανάλι διανομής φαρμάκων μέσω του οποίου δεν επιβαρύνονται οι συγκεκριμένες εταιρείες από τις επιστροφές Rebate και Clawback, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Άρης- Νικόλαος Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας. Στην εισήγησή του με τίτλο «Η συμβολή του ΙΦΕΤ στην Κοινωνία και τη Δημόσια Υγεία & Η ενίσχυση μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων», ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που υλοποιούνται στο Ίδρυμα.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, ο ρόλος του ΙΦΕΤ είναι να διευκολύνει την πρόσβαση και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας επιδιώκεται με άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας σε προϊόντα και υπηρεσίες υγείας, ενάντια σε κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού. Το ΙΦΕΤ αποτελεί «σημαντικό εργαλείο στην υπηρεσία των επαγγελματιών Υγείας, μέσα από συνεργασίες με την ερευνητική πανεπιστημιακή κοινότητα. Επίσης εισάγει και εμπορεύεται προϊόντα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες του κλάδου, ή εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη, για την προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο κ. Αγγελής.

Παράλληλα παρουσίασε την ανάπτυξη ενός «Προηγμένου Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Παραγγελιών για Βελτιστοποίηση της Απόδοσης και της Διαθεσιμότητας Φαρμακευτικών Προϊόντων». Το εγχείρημα αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών πλατφορμών και συγκεκριμένα:

1. Πλατφόρμα για τη διερεύνηση, συλλογή και σύγκριση τιμών ανά δραστική ουσία/ φαρμακευτικό σκεύασμα από τις υποβληθείσες προσφορές των εκάστοτε προμηθευτών, για την εκτέλεση παραγγελιών.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα αγορών όπου οι προμηθευτές θα ενημερώνονται για τις ανάγκες του ΙΦΕΤ και θα μπορούν να υποβάλλουν αντίστοιχη προσφορά, είτε είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο μητρώο προμηθευτών, είτε επιθυμούν να εγγραφούν, λαμβάνοντας ενημέρωση με τις προδιαγραφές της παραγγελίας

2. Πλατφόρμα «Εντολής – Έρευνας Αγοράς – Εισαγωγών» για το σύνολο των έκτακτων εντολών

Πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα εντολών έρευνας αγοράς, όπου θα αποτυπώνεται η πλήρης διαδικασία για την προμήθεια δραστικών ουσιών/φαρμακευτικών σκευασμάτων (ετήσιας) μόνιμης, αλλά και έκτακτης κάλυψης (για ορισμένο χρονικό διάστημα), που είναι απαραίτητα για την κάλυψη θεραπευτικών αναγκών του πληθυσμού.

3. Ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρόβλεψη και παρακολούθηση των παραγγελιών – Ενίσχυση διαλειτουργικότητας ΕΟΠΥΥ – ΙΦΕΤ – Ιχνηλασιμότητα της παραγγελίας

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα αφορά σε ένα λογισμικό – ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προμήθεια φαρμάκων και τις προβλέψεις αγορών, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες. Με την πλατφόρμα αυτή θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της παραγγελίας σε όλα τα στάδια τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και αντίστοιχα αναμονής των ασθενών.

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακευτικές: Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα θα καλύπτουν 9 στα 10 καινοτόμα φάρμακα το 2028

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη και φαρμακευτικών εταιρειών

Τι αλλάζει στην αξιολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων – Το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News