Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 10:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα»

Ν. Κεραμέως: «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα»

 «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  επισημαίνοντας ότι «αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος» και προφανώς αυτό δεν έγινε. 

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα  επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια, βιομηχανίες τα οποία επιπλέον έχουν κυλιόμενες βάρδιες. 

 «Ακόμα και τότε δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι στο μέτρο. Σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο, το λογιστήριο π.χ. δεν λειτουργεί 24 ώρες», διευκρίνισε η υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη, και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από την νομοθεσία. 

 «Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα  μέτρο που  έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία». Με την έκτακτη βάρδια  οι εργαζόμενοι πληρώνονται  συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά» διευκρίνισε.

Σχετικά με την επέκταση της άδειας μητρότητας υπενθύμισε ότι έως το 2022 χορηγούνταν έξι μήνες, από το 2022 και μετά, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, οι έξι μήνες έγιναν εννέα ενώ το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά στην 9μηνη άδεια μητρότητας, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες. 

«Και ερχόμαστε τώρα το 2024, τρίτο σημαντικό βήμα και βάζουμε μέσα στην 9μηνη άδεια μητρότητας κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που είχαν μείνει εκτός. Δηλαδή, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άρα, όλες αυτές οι μητέρες έχουν το επιπλέον δίχτυ προστασίας της εννεάμηνης άδειας μητρότητας» είπε.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις απολαβές μίας εργαζόμενης μητέρας με βασικό μισθό η οποία, όπως εξήγησε, θα λάβει 13.190 ευρώ για τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

«Μία εργαζόμενη μητέρα που έχει βασικό μισθό τι παίρνει; Παίρνει πρώτα άδεια κύησης και λοχείας, δεύτερον, παίρνει το επίδομα γέννησης, το οποίο έχει θεσπίσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο οφείλω να πω εδώ σε παρένθεση, ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στο να στηρίξει συνολικά τη μητέρα και την οικογένεια. Επίδομα γέννησης το οποίο κυμαίνεται από το πρώτο παιδί 2.400 ευρώ και φτάνει μέχρι 3.500 αν δεν κάνω λάθος. Αναλόγως τον αριθμό των παιδιών που έχεις, και τρίτο βήμα, η εννεάμηνη άδεια μητρότητας, η οποία τώρα επεκτείνεται και σε αυτές τις κατηγορίες που είπαμε, εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Στόχος των παραπάνω ενεργειών, όπως ανέφερε, είναι η προστασία της οικογένειας και η αντιμετώπιση πτυχών του δημογραφικού ζητήματος. 

Αναφερόμενη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη χαρακτήρισε ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του εργαζομένου που δημιουργήθηκε «για να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και να διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος αμείβεται για αυτόν τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Άρα τι πάει να καταπολεμήσει; Αδήλωτη εργασία και υποδηλωμένη εργασία».

Σχετικά με καταγγελίες που αφορούν προσπάθειες ορισμένων εργοδοτών να παρακάμψουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επεσήμανε ότι η επιθεώρηση εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους από το 2022 που ξεκίνησε το μέτρο και υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε δε ότι το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 «έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 το μέτρο εφαρμοζόταν σε 150.000 εργαζόμενους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προστέθηκαν 600.000 εργαζόμενοι στο μέτρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, φτάνοντας συνολικά τους 750.000 εργαζόμενους. «Από 1η Ιουλίου πήγαμε σε καθολική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και από Σεπτέμβριο, από φθινόπωρο, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση» δήλωσε και σημείωσε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους των κλάδων τουρισμού και εστίασης για να δούμε ιδιαιτερότητες, για να λύσουμε πρακτικά ζητήματα και να πάμε από φθινόπωρο σε πιλοτική εφαρμογή, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που θα κλείσουν τον Οκτώβριο. Θέλουμε να τους προλάβουμε, δεν θέλουμε να πιάσουμε κανέναν εξαπίνης, ίσα, ίσα θέλουμε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξοικειωθούν όλοι».

Επ’ αυτού, η υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να ξεκινήσουν διαδραστικά σεμινάρια για το πως λειτουργεί η κάρτα, να απαντώνται ερωτήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων «και να βελτιώνουμε συνεχώς τις οδηγίες, γιατί προφανώς οι άνθρωποι που δουλεύουν στον κλάδο θα έχουν σκεφτεί και πράγματα που εμείς είμαστε εδώ για να συμπεριλάβουμε και να τα βελτιώνουμε» τόνισε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News