Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 12:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Τα βαρίδια του 2023

Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Τα βαρίδια του 2023

Τους λόγους πίσω από τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τα τελευταία τρίμηνα αναλύει το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank 7 ημέρες οικονομία. Ειδικότερα, αναφέρει ότι το οικονομικό κλίμα το β΄τρίμηνο φέτος ανέκτησε τις απώλειες που σημειώθηκαν στο τέλος του 2023 λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, καθώς και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. 

Ελλάδα – Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, Δείκτες Εμπιστοσύνης και Πραγματικός Ρυθμός Μεγέθυνσης

Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Τα βαρίδια του 2023-1
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, ΙΟΒΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurobank Research

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Research, ένας από τους λόγους που ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου το 2023, ήταν οι επιπτώσεις από την πλημμύρα Daniel στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Η εν λόγω περιφέρεια συνεισφέρει το 16,8% του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας στην Ελλάδα. Η φυσική καταστροφή από  την πλημμύρα Daniel δεν προκάλεσε μόνο τη μείωση της παραγωγής βραχυχρόνια αλλά οδήγησε και στη συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής λόγω των απωλειών σε φυσικό  κεφάλαιο, σε ζωικό κεφάλαιο και σε φυσικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, το δ’ τρίμηνο 2023, το σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας μειώθηκε σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση κατά 12,5% και 17,3%  αντίστοιχα. Το α’ τρίμηνο 2024 καταγράφηκε μερική μόνο ανάκτηση των προαναφερθεισών απωλειών, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας να  ενισχύεται κατά 6,3% σε τριμηνιαία βάση, παραμένοντας ωστόσο μειωμένη κατά 7% και 12,9% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2023 (προ Daniel επίπεδα) και το α’ τρίμηνο 2023 αντίστοιχα. 

Οι επιπτώσεις από την πλημμύρα Daniel στη Θεσσαλία, παράλληλα με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2023, αποτυπώθηκαν και στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ. Το οικονομικό κλίμα επηρεάζει τις αποφάσεις των  νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθότι σε αυτό αποτυπώνονται εν μέρει οι προσδοκίες που διαμορφώνουν για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον. Ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος από τις 109,8 μονάδες το γ’ τρίμηνο 2023 (υψηλό 6 τριμήνων) χειροτέρευσε απότομα στις 105,6 μονάδες το δ’ τρίμηνο 2023, ενώ το α’ τρίμηνο 2024 σημείωσε  μερική μόνο βελτίωση στις 106,9 μονάδες. Το β’ τρίμηνο 2024 καταγράφηκε ισχυρή άνοδος του  δείκτη οικονομικού κλίματος στις 110,0 μονάδες (υψηλό 9 τριμήνων), καλύπτοντας τις απώλειες του δ’ τριμήνου 2023 (Daniel και γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή) και υπερβαίνοντας κατά πολύ το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη (95,9 μονάδες). 

Ελλάδα – Μερίδια Συγκεντρωτικών Τομέων της Οικονομίας Επί του Συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας

Eurobank: Γιατί βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα – Τα βαρίδια του 2023-2
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Eurobank Research

Από τους 5 επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, 3 ήταν αυτοί που στήριξαν τη βελτίωση που σημείωσε ο γενικός δείκτης το β’ τρίμηνο 2024. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία από τις -0,3 μονάδες το α’ τρίμηνο 2024 (αρνητικό ισοζύγιο απαντήσεων) αυξήθηκε στις 3,1 μονάδες το β’ τρίμηνο 2024 (θετικό ισοζύγιο απαντήσεων), ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες ενισχύθηκε ισχυρά στις 49,9 μονάδες από  38,4 το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βελτιώθηκε στις -42,7 μονάδες από -46,1 μονάδες το α’ τρίμηνο 2024, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 5 επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης,  αυτοί των υπηρεσιών και των κατασκευών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε σύγκριση με  τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι εν λόγω δύο τομείς πρωταγωνιστούν στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα. Βάσει των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών του  α’ τριμήνου 2024, ο τομέας των υπηρεσιών στην Ελλάδα συνεισέφερε το 77,6% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές (73,2% στην Ευρωζώνη) και ακολούθησαν αυτοί της βιομηχανίας, της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας και των κατασκευών με 15,5%, 4,5% και 2,3% αντίστοιχα (19,5%, 1,7% και 5,6% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη). 

Η ισχυρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος το β’ τρίμηνο 2024, παράλληλα με τη διατήρηση του δείκτη μεταποίησης PMI άνω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων (54,7 μονάδες από  55,8 το α’ τρίμηνο 2024) εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2024. Αντιθέτως, οι εξαγωγές αγαθών εξαιρουμένων των πλοίων και των πετρελαιοειδών, μετά την αύξησή τους κατά 17,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο επέστρεψαν ξανά σε ετήσιο ρυθμό συρρίκνωσης (-6,5%) τον Μάιο (-3,6% στο 5μηνο).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο

Χατζηδάκης: Οι επιδόσεις στην οικονομία επιτρέπουν να μειώσουμε ταχύτερα το δημόσιο χρέος

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 24,7 δισ. στο πεντάμηνο – Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News