Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 08:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Έως και 50 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται μέσα από το rebate

Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα: Έως και 50 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται μέσα από το rebate

Τη λογική της επιβολής υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) στις πωλήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, ανέπτυξε χθες 11 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο Pharma & Health Conference. Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να μπει μια τάξη στις πωλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου και να εξοικονομηθούν παράλληλα έως και 50 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η επιβολή της συγκεκριμένης έκπτωσης περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

«Οι ίδιες εταιρείες, όταν πουλάνε τα ίδια υλικά στον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο πληρώνουν rebate και clawback, αλλά περνάνε και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών», δήλωσε ο Υπουργός. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, τα υλικά στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Συγκεκριμένα, από περίπου 6.500 προϊόντα, περίπου τα 1.500 διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ.

«Η τιμή στον ΕΟΠΥΥ είναι χαμηλότερη από αυτή του ΕΣΥ. Για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ΕΣΥ είναι απείρως μεγαλύτερος πελάτης από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι «ευθέως παράλογο να πουλάς φθηνότερα εκεί που πουλάς λιγότερα και ακριβότερα εκεί που πουλάς περισσότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εκτιμάται πως  η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 30 έως 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση άλλων παρεμβάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Η αντίδραση των εταιρειών

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του μέτρου στον κλάδο, αλλά και στην ομαλή τροφοδοσία του ΕΣΥ και κυρίως στους ασθενείς, ενώ κάνει λόγο για μέτρο απειλή, ένα «δυσβάστακτο και αντισυνταγματικό μέτρο».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος «σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποτρέψει την επιβολή του δυσβάσταχτου και αντισυνταγματικού μέτρου του rebate, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς».

Ατιμολόγητα υλικά

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη τα εξορθολογίσει τα οικονομικά του ΕΣΥ, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη μηδένιση των ληξιπρόθεσμων, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη «αγκάθι» στα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο λόγος για τα ατιμολόγητα ιατρικά υλικά, που όπως σημειώνει και ο ΣΕΙΒ έχουν διογκωθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

«Κυνηγάμε τους διοικητές να μην προμηθεύονται ατιμολόγητα προϊόντα, δηλαδή υλικά τα οποία δεν τιμολογούν επειδή δεν έχουν σχετικό προϋπολογισμό και διακινούνται μόνο με δελτίο αποστολής, με αποτέλεσμα η εταιρεία μεν να πουλάει αλλά να πληρώνεται μετά από πολλούς μήνες. Ήδη το 1ο εξάμηνο του 2024 έχουν πέσει 50,6% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2023 και η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα του συνεδρίου.

Πρόθεση του είναι να επιβάλει εντός του έτους την άμεση τιμολόγηση όλων των ατιμολόγητων υλικών και συνεπώς τη νομιμοποίησή τους. Προειδοποίησε, δε,  πως όποια εταιρεία προβεί ξανά σε αυτήν την πρακτική δεν θα πληρώνεται.

«Τα ατιμολόγητα πρέπει να σταματήσουν. Είναι δουλειά της διοίκησης του νοσοκομείου να έχει σε τάξη τα οικονομικά της και να τηρεί τις διαδικασίες», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στο μητρώο προμηθευτών, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του Ιουλίου, ενώ η ενιαία κωδικοποίηση για την πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ επιδιώκεται να ολοκληρωθεί, αν όχι στο πρώτο τρίμηνο, στο πρώτο εξάμηνο του 2025. 

Διαβάστε επίσης: 

Ιατροτεχνολογικά: Καθιερώνεται υποχρεωτική έκπτωση για τις πωλήσεις προς το ΕΣΥ

ΕΣΥ: Συμμάζεμα δαπανών – Αγώνας για ενίσχυση προσωπικού

Νοσοκομεία: Στόχος ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων μέσα στο 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News