ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν την πλάτη στις εκκλήσεις των διοικητών νοσοκομείων οι ιδιώτες γιατροί 14 περιοχών

Γύρισαν την πλάτη στις εκκλήσεις των διοικητών νοσοκομείων οι ιδιώτες γιατροί 14 περιοχών

Μόλις 11 στους 145 γιατρούς που κλήθηκαν τηλεφωνικά να συνδράμουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε 14 περιοχές, απάντησαν θετικά στα σχετικά τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από τους διοικητές. Το παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 15th Pharma & Health Conference. 

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά από την Πάτρα χθες ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης «Υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο με δική μας εντολή έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται». 

Παρά τις εκκλήσεις αυτές, τελικά από τα 145 τηλεφωνήματα που έγιναν σε γιατρούς σε 14 περιοχές, οι 105 γιατροί αρνήθηκαν, οι 15 δεν απάντησαν καν, οι 14 δήλωσαν ότι μπορεί να δεχτούν και μόνοι οι 11 απάντησαν θετικά. 

Να επισημάνουμε ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρχει συνάντηση του Υπουργού Υγείας με εκπροσώπων ιδιωτών γιατρών ώστε να συζητηθεί  η συνδρομή τους στην κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας έχει «απειλήσει» ότι εάν δεν υπάρχει αυτή η συνδρομή σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, θα ληφθούν δραστικά μέτρα, ακόμη και ο αποκλεισμός γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

Η αντίδραση των γιατρών είναι ιδιαίτερα έντονη. Όπως μάλιστα αναφέρει μερίδα εξ αυτών, οι ιδιώτες ιατροί καλύπτουν συνεχώς τα κενά του ΕΣΥ, παρέχοντας υπηρεσίες τόσο στα ιδιωτικά τους ιατρεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, συχνά δωρεάν. Η λύση στην έλλειψη ιατρών δεν είναι οι απειλές, αλλά η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουν το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Εάν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή. Πρέπει να κατανοήσει το Υπουργείο ότι με κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, αλλά με επαρκή χρηματοδότηση και διάλογο», αναφέρουν χαρκατηριστικά.    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News