Παραδομένο στη νευρικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Νευρικότητα επικρατεί από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ημέρα μετά το κραχ στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2,67% και διαμορφώθηκε στις 595 μονάδες, το χαμηλότερο επιπέδο των τελευταίων 5,5 μηνών.
Σήμερα, η ελληνική αγορά εναλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εντός ενός στενού εύρους, μεταξύ των 594 και των 596 μονάδων, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση. Και πώς άλλωστε να γίνει αυτό, όταν ο τραπεζικός κλάδος είναι εγκλωβισμένος στην αβεβαιότητα, ενώ η οικονομία βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή ενός νέου lockdown.
Ο τζίρος των συναλλαγών, μέχρι στιγμής (13.37), διαμορφώνεται στα 14,4 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο να καθορίζεται στα 12,8 εκατομμύρια τεμάχια. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά κατά 0,10%, ανακτώντας προς ώρας το τεχνικό όριο των 1.404 μονάδων.
Όσον αφορά τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος τη Δευτέρα διολίσθησε στο -8% και τις 251 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών-σήμερα παρουσιάζει ήπια αντίδραση της τάξης του 1,75%, κινούμενος προς τις 256 μονάδες. Μάλιστα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύεται κατά 3,90% στο 0,7462 ευρώ, με τους επενδυτές να διακινούν 2,2 εκατομμύρια τεμάχια. Επιπλέον, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει αύξηση κατά 1,29%, της Eurobank κατά 1,09% και της Εθνικής Τράπεζας κατά 0,72%.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης αναζητάει στηρίγματα στη μετοχή του ΟΤΕ (+1,85%), της ΕΥΔΑΠ (+1,08%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (+1,02%), με τις μετοχές ωστόσο, των Coca-Cola (-1,84%), Μότορ Όιλ (-2,04%), Fourlis (-1,37%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,37%) να εξακολουθούν να αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια ανάκτησης των 600 μονάδων.
Στο επίκεντρο η Τρ. Πειραιώς
Χθες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κατέρρευσε στο -24,26%, μετά τις πληροφορίες περί πρότασης τριών μετόχων για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέρριψε την παραπάνω πρωτοβουλία. Σήμερα παράλληλα, διέψευσε και τα σενάρια περί ανάγκης ΑΜΚ, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας διαβεβαιώσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
«Η εταιρεία δείχνει ότι χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Αυτό είναι το δεδομένο και γι’ αυτό είχε χθες αυτή την πτώση. Η σημερινή διακύμανση δεν λέει κάτι. Ακόμη και στο +10% να βρισκόταν σήμερα, δεν αλλάζει κάτι. Είναι μια πτωτική μετοχή και οι επενδυτές ψάχνουν να δουν αν θα γίνει ΑΜΚ» δηλώνει στο moneyreview.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης από τη Fast Finance.
«Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει με την τράπεζα, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, επιδεινώνει και την τραπεζική κατάσταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο να κάνουμε μια γενικότερη επισήμανση. Ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας και της Ευρώπης, έχουν σοβαρό πρόβλημα. Εκτός από τους κατεστραμμένους ισολογισμούς, τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η μηδενική πιστωτική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, από την XSpot Wealth Management.
Όπως είναι φυσικό, οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν αποτύπωμα και στον ευρύτερο κλάδο των τραπεζών, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.«Όλες οι τράπεζες έχουν προβλήματα. Απλώς η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση. Έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, λόγω των απορροφήσεων άλλων τραπεζών. Οι άλλες τράπεζες είναι κάπως πιο νοικοκυρεμένες» εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.
«Κατά την άποψή μου, τα υψηλά κόστη των τραπεζών για υπηρεσίες τραπεζικής και επενδυτικής, θα οδηγήσουν σταδιακά εκτός από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε έλλειψη πελατειακού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλάζουν ήδη το επιχειρηματικό τους μοντέλο» προσθέτει επικουρικά ο κ. Αλωνιστιώτης.
Σταθεροποιητικά η Ευρώπη
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία οδηγεί ολοένα και περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση έκτακτων περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η δημοσίευση μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία δίνουν μια πρώτη γεύση του αντικτύπου της πανδημίας στα επιχειρηματικά κέρδη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 355 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,12% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,19%. Κάπως καλύτερο είναι το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα futures στην pre-market της Wall Street να προαναγγέλλουν μια ήπια ανοδική εκκίνηση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News