ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοσοκομεία: Στόχος ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων μέσα στο 2025

Νοσοκομεία: Στόχος ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων μέσα στο 2025

Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δαπανών για φάρμακα αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή για την πρώτη κατηγορία το Σεπτέμβριο, αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ραγδαία αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η κεντρικοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων μέσω της ΕΚΑΠΥ, αλλά και η σύσταση των προϋπολογισμών τους από την αρχή κάθε έτους, αποτελούν επίσης καίριες παραμέτρους για την επίτευξη του στόχου αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στα 1.255 εκατ. ευρώ, έναντι 1.317 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο (-4,7%) και 1.452 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (-13,6%).

Παρά τη μικρή υποχώρηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και κατά το τρέχον έτος, προκαλώντας ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, «Με τα οικονομικά των νοσοκομείων έγινε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο πριν από ένα χρόνο και άρχισε να εφαρμόζεται το Δεκέμβριο. Έχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους, όπως για παράδειγμα τα ληξιπρόθεσμα. Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως με βάση τα όσα έχουμε δημιουργήσει πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε πολύ καλά στο εξής. Ειδικότερα έχουμε δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα με βάση το οποίο το λεγόμενο clawback (υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών) το οποίο το υπολογίζαμε μετά από ένα χρόνο ή 18 μήνες, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπολογίζεται σε real time. Αυτό θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα από τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας, περίπου στο τέλος χρονιάς. Και αν μπορούμε την επόμενη χρονιά να μηδενιστούν, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά ληξιπρόθεσμα».

Εδώ να επισημάνουμε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, έχει αναλάβει και τον προσδιορισμό του clawback για το 2023 που έχει αργήσει δραματικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Για το λόγο αυτό καλεί μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου όλες τις εταιρείες οι οποίες έχουν διακινήσει έστω και μία φορά σκευάσματά τους προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023 να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΚΑΠΥ «Εφαρμογή Clawback.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους εντείνονται οι προσπάθειες νοικοκυρέματος των οικονομικών των νοσοκομείων. Οι προϋπολογισμοί τους το2024 είναι κατά 400 εκατ. ευρώ αυξημένοι σε σχέση με το 2023.

Ο λόγοι που έγινε αυτό είναι ο εξής:

Πρώτον, αντί κάθε χρόνο να έρχεται ο Σεπτέμβριος και να υπάρχει αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών καθώς τέλειωναν τα χρήματα, ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιά με το συνολικό ποσό που αναλογεί σε κάθε νοσοκομείο, δηλαδή δεν αποδίδονταν τμηματικά η επιχορήγηση από το κράτος.

Δεύτερον ο προϋπολογισμός συστήθηκε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια για κάθε νοσοκομείο από τον Ιανουάριο και όχι τον Απρίλιο ή το Μάιο όπως γίνονταν παλιά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός.

Τρίτον τέθηκε μια συγκεκριμένη στοχοθεσία από πάνω από τα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις.

«Είμαστε λοιπόν εντός των στόχων κι έτσι δεν θα έχουμε για παράδειγμα τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία να έρχονται ζητούσαν παραπάνω ενίσχυση. Κι έχουμε σημειώσει τη χαμηλότερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μια αύξηση η οποία οφείλεται στις αυξήσεις του προσωπικού (δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και επικουρικό προσωπικό που τα χρεώνονται τα νοσοκομεία) αλλά και σε μία αύξηση στα τακτικά χειρουργεία κατά 7%».

Διαβάστε επίσης: 

Νοσοκομεία: Ποια έχουν τις υψηλότερες δαπάνες

Εκτίναξη των δαπανών για νοσοκομειακά φάρμακα

Καθορίστηκαν οι όροι για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News