ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό τη δραματική πίεση του clawback οι εργαστηριακοί γιατροί

Υπό τη δραματική πίεση του clawback οι εργαστηριακοί γιατροί

Θέμα επιβίωσης για τον κλάδο τους αναφέρουν για μια ακόμη φορά οι εργαστηριακοί ιατροί αποτελούν τα καυτά ζητήματα της υποκοστολόγησης των εξετάσεων, της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού και του εκτροχιασμού των ποσών αυτόματων επιστροφών (clawback).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τα ιατρεία των εργαστηριακών ιατρών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο λουκέτο.

Όπως ανέφεραν, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις ανέρχεται σε 482 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται πως η πραγματική δαπάνη, που αντιστοιχεί στις εξετάσεις που χρειάστηκαν οι πολίτες και που υποβάλλεται από τα εργαστήρια, θα ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για 700 εκατ. ευρώ).

Το ποσό αυτό της υπέρβασης (clawback), δηλαδή γύρω στα 200 και παραπάνω εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επιστραφεί από τα εργαστήρια.

«Το 2013 το clawback ήταν στο 7%, το 2023 έφτασε ακόμη και το 52% στις βιοπαθολογικές εξετάσεις και πάνω από 40% στις απεικονιστικές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε πως «σε συνδυασμό με παλαιότερες δόσεις ανείσπρακτων clawback έως το 2019 και με την παρακράτηση φόρου ένα παραπεμπτικό πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ περίπου στο 30% της τιμής που αναγράφεται, με τιμές εργαστηριακών εξετάσεων του 1991».

«Ο προϋπολογισμός για την εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς», τόνισε η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου Ακτινολόγος και μέλος της Επιτροπής Εργαστηριακών Ιατρών ΙΣΑ.

Εν τω μεταξύ, το 2016 όταν και το ποσοστό του clawback ήταν στο 11%, εισήχθησαν στη συνταγογράφηση 86 νέες κοστοβόρες εξετάσεις (ΦΕΚ Πολάκη), χωρίς να αυξηθεί ανάλογα ο προϋπολογισμός. Αποτέλεσμα ήταν το 2017 το ποσοστό του clawback να εκτοξευθεί στο 24% και έκτοτε να ανεβαίνει φθάνοντας πλέον, μαζί με το rebate, το 70%!

«Η πολιτεία εφάρμοσε ένα σύστημα όπου θεωρώντας ότι συμπιέζοντας τις τιμές μπορεί να συμπιεστεί και το κόστος αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό γιατί υπάρχουν και ανελαστικές ανάγκες στα εργαστήρια», τόνισε ο Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, Πυρηνικός Ιατρός.

«Επιπλέον, πρόσθετε εξετάσεις με υπουργικές αποφάσεις, συνολικά καμιά δεκαριά, με μια μόνιμη επωδό ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί επιπρόσθετη δαπάνη αφού μέσω clawback δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ», συμπλήρωσε.

Αναφορά έγινε και στα “ποιοτικά” κριτήρια σε Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους που εφαρμόστηκαν το 2023 και τα οποία, κατά τους γιατρούς, «συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ (ποιοτικό rebate) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του».

Από την άλλη τονίστηκε ότι τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από το 2014, παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, δεν έχουν έως σήμερα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

«Είναι συνειδητή απόφαση, να μην ενισχύσουν τον προϋπολογισμό», σημείωσε ο Γεώργιος Βιδάκης, Βιοπαθολόγος και μέλος της επιτροπής. «Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό», πρόσθεσε και σημείωσε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση του clawback.

Ακόμη οι εκπρόσωποι των γιατρών αναφερόμενοι στην επιβολή των ποσών του 1 ευρώ στις εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ στις απεικονιστικές εξετάσεις, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για παρακράτηση «υπέρ ΕΟΠΥΥ», με στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση του clawback.

«Μοιάζει αβάσιμη και υπεραισιόδοξη διακήρυξη για την ώρα και όχι ικανή να διασφάλιση τη βιωσιμότητα μας», σημείωσε η κα Κανδρή. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα ποσά αυτά δεν μπαίνουν στην τσέπη των εργαστηριακών ιατρών, αλλά φορολογούνται για αυτά και αφαιρούνται από τα μηνιαία ποσά που αιτούνται προς αποζημίωση.

Αιτήματα

Για την επίλυση των ζητημάτων οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. Προϋπόθεση αναδεικνύεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ.

Βασικό αίτημα των εργαστηριακών γιατρών είναι η κατάργηση του clawback, με παράλληλη εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή «στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό clawback που να μην υπερβαίνει το 5%».

Πρόκειται για το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Παράλληλα, ζητούν τη διαγραφή του τεχνητού χρέους, όπως χαρακτηρίζουν τα ποσά που έχουν επιβληθεί να επιστρέψουν.

Ακόμη υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Τέλος, επιδιώκεται η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΔΙΚΑ: Νέες παρεμβάσεις για μείωση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων

Εντείνεται η διαμάχη ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικών εργαστηρίων

ΕΟΠΥΥ: Δημιουργεί «Δείκτη Εξομάλυνσης» για τη μείωση των δαπανών και του clawback

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News