Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 15:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας

Εντυπωσιακές είναι οι διαφορές στις μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σημαντικές διακυμάνσεις ακόμη και στα προσαρμοσμένα μεγέθη. Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 19η θέση στις μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές και υποχωρεί με την προσαρμογή σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Όπως αναφέρει το Euronews Business, οι διαφορές αυτές μπορεί να προκύψουν από κανονισμούς ανά χώρα, εργατική νομοθεσία, εργασιακούς κλάδους και οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης έχουν τις υψηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές, ενώ στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης καταγράφονται πολύ χαμηλότερα νούμερα.

Οι μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές υπολογίζονται αφαιρώντας τους φόρους εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές και προσθέτοντας στη συνέχεια τα οικογενειακά επιδόματα. Οι διάφορες οικογενειακές καταστάσεις, όπως το αν είναι κανείς άγαμος ή παντρεμένος και ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών, επηρεάζουν τις καθαρές αποδοχές.

Το Euronews Business εξετάζει τις καθαρές αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά.

Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με εντυπωσιακό μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα 85.582 ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση (με 17.707 ευρώ) από τις 32 χώρες. 

Μετά την Ελβετία, ακολουθούν η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο με μέσες αποδοχές 53.885 € και 49.035 €, αντίστοιχα. Η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες καταγράφουν επίσης καθαρές αποδοχές άνω των 45.000 ευρώ. 

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας-1

Ο μέσες καθαρές αποδοχές στην ΕΕ ήταν 28.217 ευρώ. Χώρες όπως η Γαλλία (31.481 €) και η Σουηδία (33.926 €) υπερβαίνουν ελαφρώς τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ άλλες, όπως η Ιταλία (24.207 €) και η Ισπανία (23.568 €), υπολείπονται αυτού. 

Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία είχε τις υψηλότερες καθαρές αποδοχές με 38.086 ευρώ. Το τελευταίο διαθέσιμο στοιχείο για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από το 2019, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άμεση σύγκριση, αλλά κυμαινόταν αρκετά υψηλά στα 35.783 €.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τις σημαντικές εισοδηματικές διαφορές που υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Ευρώπης.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία καταγράφονται οι χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές, με 8.968 € και 9.355 €, αντίστοιχα. 

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία (11.105 ευρώ), η Κροατία (12.330 ευρώ) και η Ουγγαρία (12.456 ευρώ), βρίσκονται επίσης στον πάτο της λίστας.

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας-2

Με την προσαρμογή σε όρους αγοραστικής δύναμης, το τοπίο αλλάζει ελάχιστα, καθώς η Ελβετία παραμένει  πρώτη στη λίστα με 47.403 PPS, αλλά η διαφορά με άλλες χώρες μειώνεται. Ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει την ισχυρή οικονομική θέση και το υψηλό βιοτικό επίπεδο της Ελβετίας, ξεπερνώντας σημαντικά τα άλλα κράτη της περιοχής.

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας-3

Μετά την Ελβετία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία παρουσιάζουν επίσης ισχυρές καθαρές αποδοχές με 38.856 και 36.288 PPS, αντίστοιχα. Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με  πάνω από 35.000 PPS.

Αντίθετα, στις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης καταγράφονται γενικά χαμηλότερες μέσες καθαρές αποδοχές σε όρους PPS. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης χάνει μια θέση και βρίσκεται στην 20η με 20.066 PPS. 

Η Σλοβακία, για παράδειγμα, έχει τις χαμηλότερες μέσες ετήσιες καθαρές αποδοχές με 14.758 PPS. 

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τις οικονομικές ανισότητες εντός της ηπείρου, οι οποίες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική ανάπτυξη, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας και το κόστος ζωής.

Εισοδήματα στην Ευρώπη: Χάσμα Βορρά με Νότο – Η θέση της Ελλάδας-4

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει πώς ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών και η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά τις καθαρές αποδοχές σε όλη την Ευρώπη. Ενώ η κατάταξη ορισμένων χωρών μεταβάλλεται υπό αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, οι συνολικές αλλαγές δεν είναι γενικά δραματικές. Ωστόσο, η Ελλάδα χάνει ακόμα δύο θέσεις και βρίσκεται στην 22η.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

ΓΣΕΕ: Μείωση 8,3% στο πραγματικό εισόδημα – Απόκλιση μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News