Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 17:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Παράθυρο αναβάθμισης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο

Moody’s: Παράθυρο αναβάθμισης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο

Στην πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Baa3, δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα, εστίασε ο global credit strategist της Moody’s Investors Service Colin Ellis κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist , o οποίος υπενθύμισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον Moody’s είναι στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Η πρόκληση είναι να δούμε αν εμείς έχουμε κάνει σωστή αξιολόγηση και όχι να ακολουθήσουμε τους άλλους» απάντησε, κατόπιν ερώτησης για την απόκλιση σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης. Η τρέχουσα αξιολόγηση Ba1, όπως επεσήμανε, εκπέμπει σήμα ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κίνδυνο. Όμως, συμπλήρωσε, υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζονται για να φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. «Δεν ξέρω τι θα συμβεί στις 13 Σεπτεμβρίου […] η αίσθηση είναι ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά δεν ξέρω» κατέληξε.

Τσάκωνας: Πεποίθηση των επενδυτών για την επενδυτική βαθμίδα

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας περιέγραψε τους φιλόδοξους στόχους της κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να πληρώνουμε τους ετήσιους τόκους. Όσον αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, εξήγησε ότι επιδίωξη είναι η επιστροφή στο A+, εκεί δηλαδή που βρισκόταν η χώρα το 2009. Για τα spreads, παράλληλα, υπογράμμισε ότι ως στόχος έχει τεθεί η προσέγγιση των επιπέδων της Πορτογαλίας -ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα- ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη μείωσης του χρέους σε απόλυτα μεγέθη.

Πάντως, υποστήριξε ότι οι τελευταίες εκδόσεις των κρατικών ομολόγων κατέδειξαν την πεποίθηση των επενδυτών για την επενδυτική βαθμίδα. «Το θέμα είναι να πειστεί και ο Moody’s» σχολίασε, ενώ εξήγησε ότι μια πιθανή αναβάθμιση, κάτι το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα του investment grade κι από τους τρεις μεγάλους οίκους, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των εκτιμώμενων ροών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, από 6 – 10 δισ. ευρώ σε 12 – 20 δισ. ευρώ. Τέλος, ερωτηθείς τι είναι αυτό που φοβάται σήμερα, έδωσε την εξής απάντηση: «Μετά από 15 χρόνια με το κεφάλι μέσα στο νερό, δεν φοβάμαι τίποτα».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Χατζηδάκης: Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

A. Μπουρλά (Pfizer): Η Ελλάδα βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News