Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 12:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο – Επεσε στο 2,5 στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο – Επεσε στο 2,5 στην Ευρωζώνη

Στάσιμος στο 2,5% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ διαμορφώνεται στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024, από 2,6% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενω σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2%.  Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, διατηρήθηκε στο 2,9%, απογοητεύωντας τους αναλυτές που ανέμεναν πτώση στο 2,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,4% τον Μάιο κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες καταγράφουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο – Επεσε στο 2,5 στην Ευρωζώνη-1

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο – Επεσε στο 2,5 στην Ευρωζώνη-2

Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,5% από 2,8%, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν 2,6%. Στο 2,5% κυμάνθηκε και ο πληθωρισμός στη Γαλλία έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η στάση της ΕΚΤ

Νωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωνε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία ότι η πληθωριστική απειλή έχει περάσει, ενισχύοντας τις υποψίες ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα διάλειμμα από τις μειώσεις των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Με την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης να είναι ισχυρή, η ΕΚΤ έχει χρόνο να αξιολογήσει τις εισερχόμενες πληροφορίες, δήλωσε η Lagarde στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου βρίσκεται για το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, είπε ότι τα στοιχεία Ιουνίου του πληθωρισμού δεν θα είναι αρκετά για να αξιολογηθούν πλήρως οι τιμές των υπηρεσιών.

«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αρκετές αβεβαιότητες σχετικά με τον μελλοντικό πληθωρισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά το πώς θα εξελιχθεί η σχέση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας και εάν η οικονομία θα πληγεί από νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», είπε η Lagarde. «Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία για να είμαστε σίγουροι ότι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό πάνω από τον στόχο έχουν περάσει».

Τα σχόλια αυτά δείχνουν προτίμηση για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού αμετάβλητου κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτό τον μήνα.

Μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, που έγινε τον Ιούνιο, οι επενδυτές παρακολουθούν τη Lagarde για ενδείξεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις και εάν το πολιτικό δράμα στην πατρίδα της θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ο βαρύς λογαριασμός του σούπερ μάρκετ

Ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Eurostat: Σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών φρέναρε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News