Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 08:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Στο 79% του ευρωπαϊκού µέσου όρου διαµορφώθηκε η πραγµατική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα το 2023 σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η Eurostat, αυξηµένη κατά µία ποσοστιαία µονάδα σε σύγκριση µε το 2022. Με βάση αυτή την επίδοση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση µεταξύ των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε µονάδες αγοραστικής δύναµης δείχνουν ότι αυτό διαµορφώθηκε στην Ελλάδα στο 67% του ευρωπαϊκού µέσου όρου, µε τη χώρα να κατατάσσεται στην προτελευταία θέση µεταξύ των 27 κρατών-µελών της Ε.Ε., υψηλότερα µόνο πάνω από τη Βουλγαρία. Στο 67% του µέσου όρου της Ε.Ε. είχε διαµορφωθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και το 2022.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η απόκλιση ανάµεσα στην πραγµατική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει δύο πιθανές ερµηνείες: πρώτον, ότι καταναλώνουµε αναλογικά περισσότερα σε σύγκριση µε όσα παράγουµε και, δεύτερον, ότι το πολύ χαµηλό κατά κεφαλήν

ΑΕΠ που εµφανίζεται στην Ελλάδα σχετίζεται µε την εκτεταµένη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εισοδηµάτων.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ-1

Τα στοιχεία της Eurostat για την πραγµατική κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση σε µονάδες αγοραστικής δύναµης και φυσικά για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έρχονται πάντως να επιβεβαιώσουν τις µεγάλες ανισότητες εντός της Ε.Ε.

Το 2023 αυτή κυµαινόταν από το 70% του κοινοτικού µέσου όρου (στη Βουλγαρία) –δηλαδή υπήρχαν χώρες που υπολείπονταν έως και 30% από τον κοινοτικό µέσο όρο– έως και το 138% του κοινοτικού µέσου όρου, βρισκόταν δηλαδή κατά 38% πάνω από τον κοινοτικό µέσο όρο (Λουξεµβούργο).

Πάνω από τον κοινοτικό µέσο όρο βρέθηκαν, εκτός από το Λουξεµβούργο, άλλες εννέα χώρες.

Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πάνω από τον κοινοτικό µέσο όρο βρέθηκαν έντεκα χώρες, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν η Λετονία (29% κάτω από τον µέσο όρο), η Ελλάδα (33% κάτω από τον µέσο όρο) και η Βουλγαρία (36% κάτω από τον µέσο όρο).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News