Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 07:13 ΒΑΣΙΛΗΣ-ΡΩΜΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΙΝΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero

Στον κόσμο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα κρυπτονομίσματα έχουν αναδυθεί ως μία νέα κατηγορία που αμφισβητεί τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στην επενδυτική ανάλυση και αποτίμηση. Kρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, καθώς και νεότερα όπως το Monero (XMR), χρησιμοποιούν προηγμένες κρυπτογραφικές τεχνικές για την ασφάλεια των συναλλαγών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, είναι συνήθως αποκεντρωμένα και λειτουργούν πάνω σε τεχνολογίες όπως η Blockchain και η CryptoΝote μέσω των οποίων επιτυγχάνονται οι συναλλαγές και η διασφάλιση τους.

Παρά τις προηγμένες πρακτικές, τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Blockchain (πχ. Bitcoin, Ethereum) έχουν αποδειχθεί ως μη αποδοτικά σε ό, τι αφορά την διασφάλιση της ανωνυμίας των συναλλαγών και την απόκρυψή τους. Το Monero δημιουργήθηκε με σκοπό να λύσει αυτό το πρόβλημα δίνοντας πλήρη ανωνυμία στους χρήστες του.

Ο πρωταρχικός στόχος του Monero είναι να ενισχύσει την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία των χρηστών του. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιεί Ring Signatures ώστε να αποκρύψει την ταυτότητα του αποστολέα σε μία συναλλαγή με τη δημιουργία «αντιπερισπασμών». Σκεφτείτε πως έχετε 1€ και έναν κωδικό που σας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Τώρα σκεφτείτε πως υπάρχουν και άλλα δέκα άτομα με 1€ που έχουν τον ίδιο κωδικό. Αν κάποιο από αυτά τα δέκα άτομα κάνει μία συναλλαγή εφαρμόζοντας αυτόν τον κωδικό, τότε κανείς δε θα ξέρει ποιος από τους δέκα τον χρησιμοποίησε. Επίσης, μέσω των Ring Confidential Transactions (RingCT), το Monero επιτυγχάνει να κάνει μη ανιχνεύσιμη όχι μόνο την ταυτότητα του αποστολέα αλλά και το ποσό που συναλλάσσεται, διασφαλίζοντας περαιτέρω την ανωνυμία των χρηστών του. Τέλος, μέσω των stealth addresses (κρυφών διευθύνσεων) μίας χρήσης, το Monero καταφέρνει να αποκρύψει και τη διεύθυνση του παραλήπτη για κάθε μία συναλλαγή.

Γράφημα 1: Απλοποιημένη απεικόνιση της τεχνολογίας Ring Signatures.

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero-1

Κάθε κρυπτονόμισμα που καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, είναι πολύ πιθανό πως θα αντιμετωπίσει ένα αόρατο τρίλημμα. Αυτό το τρίλημμα χαρακτηρίζεται από τις δυσκολίες διαχείρισης των υπέρμετρων διόγκωσεων της τιμής (κοινώς φούσκες), τη διαχείριση των ρυθμιστικών πίεσεων αλλά και του μετριασμού της χρήσης τους για εγκληματικές δραστηριότητες. To Monero, σαν ένα κρυπτονόμισμα που βασίζει τη δημοφιλία του στην ανωνυμία, φαίνεται πως βιώνει ήδη τα αποτελέσματα αυτής του της επιλογής.

Γράφημα 2: Το Τρίλημμα των Κρυπτονομισμάτων και το που κατατάσσονται πάνω σε αυτό το Monero, το Bitcoin, το Ethereum και το Litecoin.[1]

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero-2

Ένα από τα βασικά επακόλουθα της ανωνυμίας που προσφέρει το Monero είναι η πίεση που δέχεται από τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το FBI, το κρυπτονόμισμα αυτό πιθανότατα χρησιμοποιείται για την μετατροπή Bitcoin που αποκτήθηκαν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων στο Darknet (σκοτεινό διαδίκτυο). Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στις 6 Φεβρουαρίου του 2024, μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων, η Binance, ανακοίνωσε τη παύση των αγοροπωλησίων του Monero στην πλατφόρμα. Πώς όλα αυτά όμως επηρέασαν τη τιμή και την σχέση του Monero με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα;

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero-3

Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, το Monero αντιμετωπίζει μεγάλες αυξομειώσεις στη τιμή το οποίο είναι γενικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων και ένας από τους λόγους που τα κάνει τόσο ελκυστικά ως κερδοσκοπικές επενδύσεις. Αυτό που έχει όμως πιο πολύ ενδιαφέρον είναι η σύγκρισή του με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Όταν βλέπουμε τη τιμή του Monero σε σχέση με αυτήν του Bitcoin και του Ethereum γίνεται αντιληπτό ότι ενώ στην αρχή της δημιουργίας του ακολουθούσε την ίδια πορεία με τα άλλα δύο, με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Covid, η πορεία της τιμής του άρχισε ολοένα και να διαφοροποιείται.

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων: Η περίπτωση του Monero-4

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, πως οι πιέσεις που δέχεται το Monero, πέρα από τη πορεία της τιμή του, έχουν επηρεάσει και τη σχέση που έχει με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει αποκτήσει μία σχετική σταθερότητα, σε σύγκριση πάντα με τους συναγωνιστές του. Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που η ανωνυμία αποτελεί έναν βασικό παράγοντα αγοράς κρυπτονομισμάτων και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο οι παράνομες δραστηριότητες. Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε πως το κίνημα των Cypherpunks, το οποίο γέννησε το Bitcoin, έβλεπε την ανωνυμία ως ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο και όχι ως κάτι που αποζητά μόνο όποιος έχει κάτι να κρύψει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν το ίδιο.

Εν κατακλείδι, το Monero έχει από την μία όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα κρυπτονομίσματα κερδοσκοπικές ευκαιρίες και από την άλλη έχει αποκτήσει μία κακή φήμη λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει. Το ρυθμιστικό μέλλον είναι αυτό που προσδίδει στο Monero και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Καθώς οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί αυξάνουν τον έλεγχο και την εποπτεία στα κρυπτονομίσματα, ιδίως σε αυτά που προσφέρουν υψηλά επίπεδα ανωνυμίας, το Monero είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυστηρούς κανονισμούς ή και απαγορεύσεις. Ο τρόπος με τον οποίον το Monero θα προσαρμόσει την τεχνολογία του για να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανονισμούς χωρίς να θυσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του, και άρα και τους υπάρχοντες χρήστες του, θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του.

 

* Ο Βασίλης-Ρωμανός Δασκαλίνας είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο Θεόδωρος Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

 

[1] Το τρίλημμα των κρυπτονομισμάτων αναφέρεται στη δημοσίευση των Corbet, S., Meegan, A., Larkin, C., Lucey, B. and Yarovaya, L., 2019. Cryptocurrencies as a financial asset: A systematic analysis. International Review of Financial Analysis, 62, pp.182-199.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News