Business & Finance Παρασκευή 31/05/2024, 07:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικά σχέδια 200 εκατ. ευρώ ζητούν χρηματοδότηση μέσω του επενδυτικού clawback

Επενδυτικά σχέδια 200 εκατ. ευρώ ζητούν χρηματοδότηση μέσω του επενδυτικού clawback

Έληξε χθες 30/5 η περίοδος κατάθεσης αιτημάτων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων, τα οποία αφορούν σε σχεδιαζόμενα επενδυτικά προγράμματα που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης διετίας και μέρος των οποίων μπορεί να συμψηφιστεί με υποχρεώσεις των εταιρειών προς το Δημόσιο. Πρόκειται δηλαδή για τη διαδικασία συμψηφισμού ποσών της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) με παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025, ήτοι το ονομαζόμενο και ως «επενδυτικό claw back».

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν λοιπόν στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες επενδυτικά σχέδια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί κυρίως από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ βεβαίως ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη ώστε να μπορεί να συμψηφιστεί ολόκληρο ή μέρος αυτού με τις υποχρεώσεις της κάθε φαρμακευτικής σε clawback.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για την κατάθεση αιτημάτων συμψηφισμού, η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με ενισχύσεις για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων, θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν οι Κ.Α.Κ. ή οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεισφέρει στη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του και ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών clawback με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης (έργα Ε&Α) ή επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής που υλοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες την περίοδο 2024-2025. Στοχεύει δε στην αντιστροφή της τάσης αυξήσεως και τον δραστικό περιορισμό του clawback με ταυτόχρονη ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων του clawback με αντιστάθμιση ενός ποσοστού των επενδύσεων μιας- φαρμακευτικής εταιρείας με το οφειλόμενο ποσό clawback των υπόχρεων εταιρειών για την υλοποίηση νέων έργων Έρευνας & Ανάπτυξης (έργα Ε&Α) ή επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής την περίοδο 2024-2025, καθώς και πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι επενδύσεις

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή όπως προβλέπεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας έχει ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 40 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 35 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Αττική: 70 εκατ. ευρώ

Στερεά Ελλάδα: 5.000.000

Φαίνεται λοιπόν ότι οι περιοχές της Αττικής (η Ανατολική) και της Θεσσαλονίκης θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, ενώ αντίθετα λιγότερα κεφάλαια προβλέπονται πλέον για την Τρίπολη στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή έκρηξη επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δη τις εταιρείες ΕΛΠΕΝ, DEMO, Ραφαρμ, Βιανέξ, Faran, Bennett και τη γερμανικών συμφερόντων Boehringer.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΛΠΕΝ πραγματοποιεί επένδυση στην περιοχή της Κερατέας για παραγωγή φαρμάκων, η Rafarm επίσης υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Παιανίας, η Demo φέρεται να σχεδιάζει σημαντική επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η Boehringer δημιουργεί νέο εργοστάσιο για παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων στο Κορωπί με εξαγωγικό προσανατολισμό σε 100 χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας λόγω της εκτόξευσης της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα

Φαρμακευτική έρευνα: Σημαντική επιτάχυνση στην εξέταση αιτημάτων κλινικών μελετών μέσα στο 2024

ΕΟΠΥΥ: Δημιουργεί «Δείκτη Εξομάλυνσης» για τη μείωση των δαπανών και του clawback

Με 545 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι ιδιώτες και εταιρείες εκτός φαρμάκου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News