ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΦΕΤ: Ψηφιακή αναβάθμιση με 3 ηλεκτρονικές πλατφόρμες

ΙΦΕΤ: Ψηφιακή αναβάθμιση με 3 ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Γυρίζει σελίδα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αναπτύσσοντας 3 ηλεκτρονικές πλατφόρμες με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών,  και την παροχή πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. Η θυγατρική του ΕΟΦ μέσω της νέας διοίκησης επιχειρεί μια διττή προσπάθεια με στόχο αφενός την επίτευξη εξοικονομήσεων, αφετέρου την ενίσχυση της ψηφιοποίησης διαδικασιών του Οργανισμού,

Όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Ελευθερία Τοκατλίδη, το ΙΦΕΤ έχει σχεδιάσει κι επεξεργάζεται την ανάπτυξη τριών ηλεκτρονικών εργαλείων, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο ετών.

Ειδικότερα:

1.Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εντολής – Έρευνας Αγοράς – Εισαγωγών» για το σύνολο των έκτακτων εντολών προμήθεια φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Ειδικότερα, στην πλατφόρμα, που αναμένεται να αποτελέσει ένα σύγχρονο δυναμικό σύστημα εντολών έρευνας αγοράς, θα αποτυπώνεται η πλήρης διαδικασία για την προμήθεια δραστικών ουσιών/φαρμακευτικών σκευασμάτων (ετήσιας) μόνιμης, αλλά και έκτακτης κάλυψης (για ορισμένο χρονικό διάστημα), που είναι απαραίτητα για την κάλυψη θεραπευτικών αναγκών του πληθυσμού.

Φορείς υλοποίησης είναι ο ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ και στόχος είναι η επιτάχυνση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πλαίσιο της ανάθεσης από τον ΕΟΦ στο ΙΦΕΤ για την προμήθεια δραστικών ουσιών/φαρμακευτικών προϊόντων, που δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Κατά το σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπόψη παράμετροι που θα διευκολύνουν την αυτοματοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας παραγγελιοληψίας και εκτέλεσης αυτής, την επιτάχυνση, τον περιορισμό λαθών, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και διαφάνειας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας των εισαγωγών, την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος από την αποστολή της εντολής έρευνας & εισαγωγής από τον ΕΟΦ, μέχρι την τελική παράδοση στο ΙΦΕΤ. Ενισχύεται η προσβασιμότητα των ασθενών στις ενδεδειγμένες θεραπείες, και η διασφάλιση της επαρκούς κάλυψης της ελληνικής αγοράς.

Η ολοκλήρωση σχεδιασμού αναμένεται έως την 31η/12/2024.

2. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρόβλεψη και παρακολούθηση των παραγγελιών – Ενίσχυση διαλειτουργικότητας ΕΟΠΥΥ – ΙΦΕΤ – Ιχνηλασιμότητα της παραγγελίας.

Το ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και την ανάδοχο εταιρεία σχεδιάζει λογισμικό – ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προμήθεια φαρμάκων και τις προβλέψεις αγορών, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες. Παράλληλα θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της παραγγελίας σε όλα τα στάδια τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τον ασθενή, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους παράδοσης και αντίστοιχα αναμονής των ασθενών.

Ειδικότερα, τα ενδιαφερόμενα μέρη (ΕΟΠΥΥ – ΙΦΕΤ – Ασθενής) θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα στάδια από την καταχώρηση της παραγγελίας μέχρι την τελική παραλαβή της από το ΙΦΕΤ κι εν συνεχεία την παράδοσή της στον ασθενή.

Το υπό σχεδιασμό λογισμικό προσομοιάζει σε σύστημα logistics tracking, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις που αποδυναμώνουν την αξιοπιστία του Οργανισμού, ενώ θα διασφαλίζεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας και παράδοσης στον ασθενή σε ρεαλιστικό, συντομότερο χρόνο.

3. Πλατφόρμα για τη διερεύνηση, συλλογή και σύγκριση τιμών ανά δραστική ουσία/ φαρμακευτικό σκεύασμα από τις υποβληθείσες προσφορές των εκάστοτε προμηθευτών, για την εκτέλεση παραγγελιών, κατόπιν έκδοσης εντολών αγοράς από την ΙΦΕΤ Α.Ε.

Στόχος της συγκεκριμένης πλατφόρμας αποτελεί η εξεύρεση της πλέον συμφέρουσας τιμής για την προμήθεια δραστικών ουσιών/φαρμακευτικών προϊόντων, που δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά με τη δυνατότητα αποστολής προσφοράς από κάθε ενδιαφερόμενο προμηθευτή, σε μια ανοιχτή διαδικασία. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος αγορών, όπου οι προμηθευτές θα ενημερώνονται για τις ανάγκες του ΙΦΕΤ και θα μπορούν να υποβάλλουν αντίστοιχη προσφορά., είτε είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο μητρώο προμηθευτών, είτε επιθυμούν να εγγραφούν, λαμβάνοντας ενημέρωση με τις προδιαγραφές της παραγγελίας.

Για την υλοποίηση του εν λόγω ψηφιακού εργαλείου προωθείται η ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει τη συλλογή και σύγκριση των διαθέσιμων και προσφερόμενων τιμών, ανά δραστική ουσία/ φαρμακευτικό σκεύασμα. Θα εξετάζονται οι προσφερόμενες τιμές ανά ΚΑΚ, φαρμακαποθήκη, και τοπικούς αντιπροσώπους. Επιπρόσθετα, θα καταχωρούνται οι τιμές που θα προκύπτουν, ως αποτέλεσμα περαιτέρω τυχόν αιτούμενων εκπτώσεων από το ΙΦΕΤ.

Οι τιμές θα αφορούν στο σύνολο των παραγγελιών του ΙΦΕΤ (δραστικές και φαρμακευτικά σκευάσματα έκτακτης και μόνιμης κάλυψης, καθώς και ατομικά αιτήματα).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ολοκλήρωση της πλατφόρμας αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ήδη στο μητρώο προμηθευτών έχουν προστεθεί άλλοι 200 Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας σκευασμάτων από τους 100 που ήταν μέχρι σήμερα.  

Η πορεία το 2024

Σχετικά με την πορεία του ΙΦΕΤ μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η κα Τοκατλίδη μας αναφέρει ότι «Ως νέα Διοίκηση (αναλάβαμε το Νοέμβριο του 2024) κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια καθ’όλα απαιτητική συνθήκη. Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης απασχολεί όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας, όπως και την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται διαρκώς αύξηση των θεραπειών, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και χρειάζεται να καλυφθεί η ιατρική ανάγκη μέσω έκτακτων εισαγωγών από το ΙΦΕΤ κατόπιν σχετικής εντολής του ΕΟΦ. Δεδομένου ότι πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα, που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, εισάγονται από το εξωτερικό, με υψηλότερες τιμές, αλλά και καινοτόμες θεραπείες, που είναι εξαιρετικά ακριβές για τον ασθενή στην Ελλάδα, ενώ δεν υπόκεινται στο καθεστώς των υποχρεωτικών επιστροφών».

Συμπληρώνει ακόμη ότι σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση στις   τιμές αγορών των φαρμακευτικών σκευασμάτων της τάξης του 20%  κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024. Την ίδια στιγμή βέβαια σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα αιτήματα από πολίτες με ελληνικό ΑΜΚΑ και μάλιστα για ιδιαίτερα ακριβές θεραπείες.  

«Η ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων για τη διερεύνηση κι εξεύρεση των χαμηλότερων τιμών, όπως και η διασύνδεση του Οργανισμού με τη βάση της Euripid θα καταστήσουν δυνατή την επίτευξη μεγαλύτερων εξοικονομήσεων, γεγονός που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες και σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα.

Προτεραιότητα για τη Διοίκηση του Οργανισμού είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη θεραπεία τους, με όρους που θα ενισχύσουν τη συνέχιση της ροής και ο ασθενής θα νιώθει ασφαλής στο αγώνα διαχείρισης της ασθένειας που αντιμετωπίζει», επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News