Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 12:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

Eurostat: Δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

Τον έβδομο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού εμφάνισε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώνουν ότι διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για ήπια πτώση από το 3,4% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Eurostat: Δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα-1

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός στη χώρα, με 5,3% ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ε.Ε., ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα με 5,9%. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα υποχώρησε οριακά, από 5,4%.

Πάντως, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εν συνόλω έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά σε σύγκριση με το 2023 και το τέλος του 2022. Ωστόσο, ενόψει της πολυαναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από δύο και πλέον χρόνια νομισματικής σύσφιγξης, παρατηρούνται ορισμένα σημάδια «επιμονής» της ακρίβειας.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση. Το ποσοστό αυτό αν και σαφώς χαμηλότερο από προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% περίπου.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο Ε.Ε. υψηλότερο ρυθμό εμφάνισε τον Απρίλιο η Ρουμανία (6,2%), ο Βέλγιο (4,9%) και η Κροατία (4,7%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Λιθουανία (0,4%), η Δανία (0,5%) και η Φινλανδία (0,6%).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον δομικό πληθωρισμό, τον δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, που ανήλθε στο 2,7% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Κατά την ΕΚΤ θεωρείται σημαντικός δείκτης για την παρακολούθηση της «επιμονής» των πληθωριστικών πιέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέβαλε κατά 0,55% στον γενικό δείκτη τον Απρίλιο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 0,23%. Μεγαλύτερη ώθηση έδωσε ο πληθωρισμός υπηρεσιών με +1,64%, ενώ ο πληθωρισμός ενέργειας υποχώρησε οριακά κατά 0,04%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Κλειδώνει» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Η ακρίβεια διευρύνει τις ανισότητες – Πιέσεις και στα μεσαία εισοδήματα

Τιμές: Στην Κομισιόν η μάχη κατά των πολυεθνικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News