Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 για την ελληνική οικονομία
Ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025 περιμένει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της. Πρόκειται για ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου αναμένεται ανάπτυξη 0,8% φέτος και 1,4% το 2025.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το 2024 και το 2025, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί και να πέσει στο 2,8% φέτος και στο 2,1% το 2025. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% για το 2024 και στο 2,2% για το 2025.
Όπως σημειώνουν οι εαρινές προβλέψεις, το έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το 2024 θα κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,2% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το χρέος να μειωθεί στο 153,9% του ΑΕΠ. Για το 2025 αναμένεται έλλειμμα 0,8% και χρέος 149,3%.
Οι επενδύσεις θα γίνουν ατμομηχανή της οικονομίας
Με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2%, η Κομισιόν χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας ακόμα υψηλή και επισημαίνει ότι αυτή παραμένει πολύ υψηλότερη από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, από τις επενδύσεις στις κατασκευές και από τις εξαγωγές.
Πλέον, με τη συσσωρευμένη ζήτηση να έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί, η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται κυρίως από την αύξηση των εισοδημάτων και αναμένεται να αυξηθεί με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό το 2024.
Η σταδιακή χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης και η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις, οι οποίες προβλέπονται αυξημένες κατά 6,7% το 2024 (από 4% το 2023).
Η σταδιακή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οδηγεί σε υψηλότερα μερίδια αγοράς στις εξαγωγές.
Για το 2025, οι επενδύσεις αναμένεται να αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική και να καταστούν βασικός παράγοντας για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών θα βρουν στήριξη στην περαιτέρω αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.
Ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας επιβραδύνει την ανάπτυξη της απασχόλησης
Η ανεργία προβλέπεται στο 10,3% φέτος και σε μονοψήφιο επίπεδο, στο 9,7% για το 2025.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά αυτή η αύξηση αναμένεται να περιοριστεί από τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ιδίως λόγω της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων με τις κενές θέσεις εργασίας. Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν με λιγότερο δυναμικό ρυθμό αλλά να συνεχίσουν να αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα και της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.
Συγκράτηση των δαπανών και αύξηση των εσόδων ρίχνουν ελλείμματα και χρέος
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 2,5% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,6% το 2023, κυρίως λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024, ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης αύξησης των τρεχουσών δαπανών. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων με αύξηση των εσόδων, η οποία αφενός περιλαμβάνει μείωση της πάγιας εισφοράς κατά 50% και αφετέρου, εφαρμόζει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους. Η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, ότι σχεδόν όλα τα μέτρα ενεργειακής στήριξης καταργούνται σταδιακά, εκτός από ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ μετά το 2023, τα οποία μονιμοποιήθηκαν, με δημοσιονομικό κόστος περίπου 0,1% του ΑΕΠ.
Για το 2025, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,8% του ΑΕΠ, καθώς οι πολιτικές θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου θα σημειώσει υποτονική αύξηση. Αντίθετα, η αναμενόμενη μείωση κατά 0,5π.μ. των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η πλήρης κατάργηση της πάγιας εισφοράς στους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των εσόδων.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους, σημειώνει η Κομισιόν. Οι αρνητικοί κίνδυνοι πηγάζουν από εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως από τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Επίσης, με τον αυξανόμενο κατώτατο μισθό, αυξάνονται οι μισθολογικές πιέσεις στον δημόσιο τομέα. Στις πιθανές θετικότερες εξελίξεις, τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα, λόγω των μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Εαρινές προβλέψεις EE: Σταδιακή ανάκαμψη και πτώση πληθωρισμού – Οι κίνδυνοι
EBRD: Βλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,6% το 2025 στην Ελλάδα
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% φέτος – Καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα
Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% έως και το 2025
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News