Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 07:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται η διαμάχη ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικών εργαστηρίων

Εντείνεται η διαμάχη ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικών εργαστηρίων

Ως αυστηρή απάντηση στην κινητοποίηση των διαγνωστικών εργαστηρίων μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η οποία υπενθυμίζει πως πλέον έχει το δικαίωμα να διακόπτει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με αυτά, ένα δεν παρέχουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Τα διαγνωστικά διαμαρτύρονται για τις υψηλές επιβαρύνσεις και ειδικά για το clawback το οποίο μόνο για το 2023 ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ δηλαδή αφορούσε στο 34% της συνολικής αποζημίωσης που θα έπρεπε να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης και το 2024 ξεκίνησε αντίστοιχα άσχημα καθώς τον Ιανουάριο το ποσοστό του clawback διαμορφώνεται στο 32% και μάλιστα είναι μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2023 που ήταν περίπου 28%.

Για το λόγο αυτό οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται, αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι και λίγες οι φορές που δεν εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων, καθώς το κόστος αυτών θα το επωμισθούν τα εργαστήριά τους. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην επιτρέπει την άρνηση των διαγνωστικών στην εκτέλεση των συνταγών ή στην μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συνταγή έχει λήξει, προχώρησε σε θεσμοθέτηση της καταστολής της πρακτικής αυτής.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΠΥΥ:

«Ενημερώνουμε τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων. Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους συμβεβλημένους παρόχους ΕΟΠΥΥ, να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του.

Τέλος ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στο e-mail: [email protected] προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω κατά νόμο ενέργειες».

Να αναφέρουμε ότι η κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στην περιφέρεια η οποία ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται σήμερα 10/5, μπορεί να εμπίπτει στη διάταξη του νόμου και γι’ αυτό και αυτή χαρακτηρίστηκε ως «περιορισμός της λειτουργίας» των διαγνωστικών και όχι σαν απεργία. Είχε δε προϋπάρξει και σχετική προειδοποίηση από τη νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας του ΙΣΑ: «Είναι σαφές ότι για οποιαδήποτε αιτία, του νόμου μη διακρίνοντος, άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών μπορεί να οδηγήσει, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση, αυτοδίκαια, στη λύση της σύμβασης αζημίως για τον ΕΟΠΠΥ και τον αποκλεισμό του παρόχου για 18 μήνες. Συνακόλουθα, έχω τη γνώμη ότι οποιαδήποτε άρνηση, άρα και εκ του λόγου ότι κάποιος πάροχος συμμετέχει σε αποχή – επίσχεση – απεργία ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί, ενέχει κίνδυνο διακοπής της σύμβασης του από τον ΕΟΠΥΥ. Και τούτο ανεξάρτητα από το αν αυτή η όποια κινητοποίηση προκλήθηκε από περιφερειακή ένωση εργαστηριακών γιατρών ή ιατρικό σύλλογο».

Διαπιστώνεται λοιπόν η έντονη διάθεση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να κατασταλεί η οποιαδήποτε αντίδραση, αν και όλοι γνωρίζουν ότι βασική αιτία για τον πιθανό υπερβάλλοντα αριθμό εξετάσεων ευθύνεται η συνταγογράφησή τους και όχι η εκτέλεση από τα εργαστήρια. Ο ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα για την ενεργοποίηση νέων παραμέτρων ώστε να λειτουργούν ως «κόφτες» στη συνταγογράφηση, όμως αυτό ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

ΕΟΠΥΥ: Δημιουργεί «Δείκτη Εξομάλυνσης» για τη μείωση των δαπανών και του clawback

ΕΟΠΥΥ: Διαθέτει 76 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση υπηρεσιών και για οικονομικούς ελέγχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News