Ρεκόρ οκταετίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στην Υγεία
Στα χρόνια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων παραπέμπουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών στην Υγεία. Με τα νοσοκομεία να καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1,45 δισ. ευρώ (ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ) και τον ΕΟΠΥΥ 186 εκατ. ευρώ, το κράτος εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 1,64 δισ. ευρώ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο μετά το 2016, περίοδος όμως όπου ο βασικός οφειλέτης ήταν ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, εκτινάχθηκαν στα 1.451 εκατ. ευρώ το τέλος του Ιανουάριο 2024, έναντι 1.319 εκατ. ευρώ το τέλος του 2023 ήτοι αύξηση 10%. Επίσης στον ΕΟΠΥΥ τα αντίστοιχα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΓΛΚ, την τελευταία διετία, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς τους προμηθευτές υγείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το ληξιπρόθεσμα των Νοσοκομείων από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, αυξήθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ το 2022 και έφτασαν όπως είπαμε στα 1.319 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα δείχνουν πιο ελεγχόμενα και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, καθώς αυξήθηκαν στη διετία κατά μόλις 17 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία αποδεικνύεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα στον χώρο της υγείας αποτελούν και το μεγαλύτερο χρέος της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους ήταν της τάξης των 2.409 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 166 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Η συμμετοχή στο ποσό αυτό του κλάδου της υγείας έφτασε στο 68%.
Δηλαδή περίπου 7 ευρώ από τα 10 ευρώ που χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο, τα χρωστά σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και προμήθειες για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα αυτά τα χρέη φρενάρουν και την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την ώρα που η Οικονομία κινείται ανοδικά.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawbak (υποχρεωτικές επιστροφές) από την πλευρά των προμηθευτών, τα οποία δεν έχουν ακόμα συμψηφιστεί.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ειδικά των νοσοκομείων, συνιστούν έναν χρόνιο βραχνά για την Πολιτεία. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται από τη στιγμή μάλιστα που οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται και ειδικά στα νοσοκομεία το 2023 κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,3% (διαβάστε εδώ).
Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι δύο κλάδοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις καθυστερήσεις αποπληρωμής, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Μάλιστα τα νοσοκομεία φαίνεται να χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στις εταιρείες αυτές, με τις εταιρείες των ιατροτεχνολογικών να τονίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Από την πλευρά των φαρμακευτικών, η κατάσταση των οφειλών των νοσοκομείων θα αποκλιμακωθεί, αλλά εξ αιτίας των επιστροφών (clawback) μέσω των οποίων οι ίδιες οι φαρμακευτικές «σβήνουν» συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των χρεών.
Κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης αποτελεί η ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), η καθιέρωση των DRGs, η σύσταση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων από την αρχή της χρονιάς, αλλά και η επέκταση των διαπραγματεύσεων και των διαγωνισμών για φαρμακευτικά σκευάσματα. Μάλιστα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί προς διαβούλευση, η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει την κεντρική προμήθεια των νοσοκομείων με το σύνολο των φαρμάκων που χρειάζονται.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» προβλέπεται ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει:
- από 1η.1.2023 τις διαδικασίες υπολογισμού του ποσού επιστροφής (clawback) για τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.),
- από 1η.4.2023 τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με τον ν. 4412/2026 (Α΄147), που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
- από 1η.1.2024 τις διαδικασίες προμήθειας του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τις ανάγκες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» καθώς και των Υγειονομικών Περιφερειών, εξαιρούμενων των εμβολίων, των ορών, των αερίων ή άλλων ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, οι οποίες καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ
Αδ. Γεωργιάδης: Διάταξη για να εργάζονται και με «μπλοκάκι» οι γιατροί του ΕΣΥ
Απογευματινά χειρουργεία ΕΣΥ: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος – Δωρεάν 50.000 επεμβάσεις
Νοσοκομεία: Αυξήθηκαν κατά 4,3% οι δαπάνες το 2023 – Σε πτώση το κόστος φαρμάκου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News