Αυγενάκης: Στηρίζουμε και προωθούμε τους τομείς των οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδών
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών και των εσπεριδοειδών που ανήκει το κουμκουάτ, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Αυτό απαντά ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα την «αιτουμένη οικονομική στήριξη του κλάδου των παραγωγών κουμκουάτ».
Ο υπουργός επισημαίνει, στην απάντησή του, ότι οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, όπως και σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.).
Επιπλέον, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και των ζωονόσων και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εσπεριδοειδών, περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.
Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει:
Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα:
- Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώ για την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ με απόφαση μας εγκρίθηκαν πρόσφατα επιπλέον πόροι 81 εκατ. ευρώ για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
- Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση το πρωτογενή τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ.
- Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους (εργαλείο μικροπιστώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για παροχή δανείων έως 25.000€). Συνεπεία της υψηλής ζήτησης που εκδηλώθηκε στο μέτρο με πρόσφατη απόφασή μας προστέθηκαν επιπλέον πόροι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
- Μικρά εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα υποδομής με 40 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης εγκρίθηκαν έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ.
- Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή:
- Βιολογική Γεωργία, με 490 εκατ. ευρώ. Στο μέτρο διαθέσαμε επιπλέον 215 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με προτεραιότητα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 705 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των νιτρικών στη Γεωργία, με 150 εκατ. ευρώ για την προστασία των ευαίσθητων στη ρύπανση από αγροχημικά, γεωργικών οικοσυστημάτων και περιοχών. Επιπλέον ανακοινώθηκε και νέα πρόσκληση στο συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές, ενώ δόθηκε και ετήσια παράταση στους δικαιούχους του ισχύοντος προγράμματος απονιτροποίησης σε όλη τη χώρα με 50 εκ. €.
Μέτρα για τη τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και την συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών:
- Εξισωτική Αποζημίωση, με 250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας, σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως οι ορεινές, οι μειονεκτικές και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News