Τι περιμένουμε από τον «χρησμό» της Fitch
Ο χορός των αξιολογήσεων του αξιόχρεου της χώρας για το 2021 ανοίγει απόψε με τον Fitch. Δεν υπάρχουν προσδοκίες για μία αναβάθμιση που θα έδινε κάποια ώθηση στο δύσκολο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο με τη χώρα αντιμέτωπη ακόμη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και με τους επενδυτικούς οίκους να ρίχνουν σημαντικά το τελευταίο διάστημα τον πήχυ της εφετινής ανάπτυξης, ακόμη και κάποιες θετικές επισημάνσεις στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τονωτική «ένεση».
Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης δημιουργούν κλίμα στην αγορά και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προσπάθεια του Δημοσίου να αντλήσει φέτος έως και 12 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων μακράς διαρκείας. Βεβαίως εδώ η Αθήνα έχει ουσιαστική στήριξη και από την ΕΚΤ που αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα διατηρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στη χώρα.
Σε πρόσφατο σημείωμά της η Societe Generale αν και δεν έβλεπε αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον Fitch, σχολίαζε ότι ο αμερικανικός οίκος πιστεύει ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέσης. «Συνολικά, ακόμα και με τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων και των χρεών, και με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αξιολογήσεις δεν κινδυνεύουν στις αρχές του 2021», τόνιζε η γαλλική επενδυτική τράπεζα.
Χαμηλά τον πήχυ έβαλε σε συνέντευξή του στο «MR» και ο διευθυντής του Moody’s για την Ευρώπη, Colin Ellis, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς νέα αναβάθμιση ακόμη και μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες.
Η JPMorgan από την άλλη, η οποία δίνει σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, «βλέπει» κάποιες αναβαθμίσεις μέσα στο έτος και έξοδο από την κατηγορία των «σκουπιδιών» το 2022.
Σημειώνεται ότι το επόμενο «ραντεβού» με οίκους μετά τον Fitch είναι με τον DBRS σε περίπου δύο μήνες, στις 19 Μαρτίου. Ακολουθεί στις 23 Απριλίου ο S&P στις 22 Οκτωβρίου, ενώ στις 21 Μαΐου περιμένουμε την αξιολόγηση του Moody’s. Η S&P Global Ratings θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης στις 23 Απριλίου και το δεύτερο στις 22 Οκτωβρίου. Σήμερα, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.
Αυτή τη στιγμή την πιο ευνοϊκή βαθμολογία στο αξιόχρεο της χώρας δίνει ο Fitch, που μας τοποθετεί δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων οίκων μας έχουν ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News