ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται επιδότηση εισφορών σε εστίαση και τουρισμό 

Έρχεται επιδότηση εισφορών σε εστίαση και τουρισμό 

 Η αγορά μπορεί να άρχισε να κινείται σε θετική τροχιά, με τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα, αλλά κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός βρίσκονται σε κόκκινη γραμμή. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει περαιτέρω μέτρα στήριξης για τους συγκεκριμένους κλάδους.

Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης είναι και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Πρόκειται για  ένα ανάλογο πρόγραμμα με αυτό των 100.000 θέσεων που είχε αναγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το οποίο όμως θα αφορά υφιστάμενες θέσεις.

Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν ίσως και κόφτες όπως η μείωση του τζίρου της κάθε επιχείρησης όπως και  ο αριθμός εργαζομένων της. Υπενθυμίζεται πως στον κλάδο του τουρισμού υπήρξε πλήρης κάλυψη (100% επιδότηση)των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 01/09/2020 έως 31/12/2020, για επιχειρήσεις – εργοδότες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας  ενώ στα εποχικά για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2020.Εξετάζεται η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών να μην αφορά μόνο τα καταλύματα αλλά και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών στοιχίζει πολύ λιγότερο στον κρατικό κορβανά  από το μέτρο των αναστολών.

Για παράδειγμα για  ένα μισθό 1.000 € οι ασφαλιστικές εισφορές(εργοδότη και εργαζόμενου) θα στοιχίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό  περίπου 360 € ,αντίθετα το μέτρο των αναστολών επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία πέραν του επιδόματος των 534 € και με το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίζονται βάσει του ονομαστικού μισθού.

Σε πρώτη φάση βέβαια ειδικά τους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης  της εστίασης θα συνεχίσουν να διατηρούνται  και οι αναστολές. Όταν όμως και η εστίαση μπει σε μια κανονικότητα θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των αναστολών. Το οικονομικό επιτελείο στο σημείο αυτό θα αλλάξει και το μείγμα των μέτρων για την στήριξη των θέσεων εργασίας. Θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα της επιδότησης των εισφορών ώστε να αποφευχθούν απολύσεις, καθώς μετά τις 30 Ιουνίου θα τελειώσει και η ρήτρα της απαγόρευσης των απολύσεων  για όσους έχουν πάρει και την πέμπτη  επιστρεπτέα προκαταβολή. Σε συνδυασμό θα λειτουργήσει και ο μηχανισμός του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ο οποίος βέβαια μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει χαμηλά ποσοστά ένταξης. Περίπου 35.000-40.000 εργαζόμενοι εντάσσονται κάθε μήνα στο πρόγραμμα. Στον μηχανισμό  μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με περσινό κύκλο εργασιών, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μπορούν και  προχωρούν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένης απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 1.000€  ,εάν ο εργοδότης του αποφασίσει μείωση 50% στις αποδοχές του και τον εντάξει στον μηχανισμό “Συν-Εργασία, ο μισθός του μειώνεται στα 500€ ενώ η συνεισφορά του κράτους μέσω του προγράμματος ανέρχεται στα 300€.Συνολικά ο μισθωτός αντί για 1.000 € εισπράττει 800€ άρα υπάρχει ένα κούρεμα στο μισθό του κατά 20% ενώ εργάζεται τις μισές ώρες. Επιπλέον υπάρχει κάλυψη κατά 100% από το κράτος εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται για τους εργαζόμενους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News