Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 23:12
OIKONOMIA

Scope: Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ-

Scope: Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ-

Αμετάβλητη διατήρησε την πιστοληπτική του αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας ο γερμανικός οίκος Scope στη βαθμίδα ΒΒΒ- που είχε δώσει στην χώρα μας πέρυσι τον Αύγουστο, διατηρώντας ταυτόχρονα και σταθερές τις προοπτικές, παρά τις προσδοκίες για περαιτέρω αναβάθμιση. 

Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025, έναντι της εκτιμώμενης ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,1% πέρυσι. Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, εν μέσω υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων και ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα πρέπει να στηρίξουν την άνοδο των επενδύσεων. 

Ενα πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, με ανάκαμψη της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη, θα ενισχύσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. 

Ο δείκτης του χρέους αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 140% ως το 2028 (από εκτίμηση για 160% στα τέλη του 2023), με στήριξη από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη άνοδο του επιτοκιακού βάρους. 

Yπενθυμίζεται ότι το 2023, η Scope Ratings έλαβε από την ΕΚΤ την πιστοποίηση για αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 – Μοχλός το Ταμείο Ανάκαμψης και η επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Πρωταθλήτρια στη μείωση των NPLs η Ελλάδα – Οι κίνδυνοι του 2024

JP Morgan: Long στα ελληνικά ομόλογα – Συνεχίζονται οι εισροές από το investment grade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News