Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 12:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: 4 μέτρα κατά της ακρίβειας – Καταδικάζουμε τις αθέμιτες πρακτικές

Σκρέκας: 4 μέτρα κατά της ακρίβειας – Καταδικάζουμε τις αθέμιτες πρακτικές

Καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σχεδιάσαμε τέσσερα δραστικά μέτρα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση των μέτρων κατά της ακρίβειας που είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το 2023 έγιναν συνολικά 25.000 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 1865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13.416.000 ευρώ. Εντούτοις, όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα:

Πρώτον, μείωση παροχών προς τα σούπερ μάρκετ για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών. «Περιορίζουμε τις εκπτώσεις κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή στις τιμές στο ράφι», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι το μέτρο αφορά «απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες», δηλαδή στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. 

Δεύτερον, ανακοίνωσε των αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. «Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες». Όπως είπε ο υπουργός, το μέτρο αυτό αφορα όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Οι προωθητικές ενέργειες επιτρέπονται για τα προϊόντα στα οποία έχει επέλθει μείωση τιμής ή παραμένει σταθερή η τιμή τους. Για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών. Το μέτρο ξεκινά από σήμερα, διευκρίνισε ο υπουργός έπειτα από σχετική ερώτηση.

Τρίτον, έκανε λόγο για «Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να τιμολογούν τα μέτρα και να τα διαθέτουν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Όπως διευκρίνισε, θα επιστρέφεται πιστωτικό τιμολόγιο 3% μόνο για φύρα. «Το μέτρο δεν είναι ένα έκτακτο μέτρο, αλλά μόνιμο», τόνισε ο υπουργός, ενώ η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου.

Τέταρτο, θεσπίζεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Ειδικότερα, το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

«Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια. Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τα μέτρα, έπειτα από τη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προχωρά σε ρύθμιση για τις προωθητικές ενέργειες μέσω μείωσης του ποσού που δίνουν οι προμηθευτές για προσφορές μέσω πιστωτικών σημειωμάτων κατά 30%. 

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι «η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, δύσκολοι έλεγχοι, μας έχουν βοηθήσει και τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις που έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης».

«Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε πως είναι κάτι που έχει αντιμετωπιστεί ήδη μέσα από μια σειρά μέτρων υποστήριξης των νέων οικογενειών και εξειδικευμένων πρωτοβουλιών και πρέπει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια να τα δούμε στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια η απόκτηση ενός παιδιού.

Διαβάστε επίσης:
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News