Business & Finance Δευτέρα 25/12/2023, 16:41
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κάτω από τη βάση η ποιότητα ζωής στην Αθήνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Κάτω από τη βάση η ποιότητα ζωής στην Αθήνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Λιγότεροι από επτά στους δέκα, το 65%, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στην Αθήνα, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα παίρνει «κάτω από τη βάση» στην ποιότητα των υπηρεσιών και ανέσεων, στο περιβάλλον και στην οικονομική κατάσταση. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Κομισιόν, η Αθήνα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη ποιότητας ζωής στις πόλεις. Μαζί με την Κωνσταντινούπολη, με την οποία ισοβαθμεί, οι δύο πόλεις ξεπερνούν μόνο το Παλέρμο, όπου μόλις το 62% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή στην πόλη. Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από την Αθήνα εμφανίζουν τα Τίρανα, η Νάπολη (αμφότερα 66%) και το Βελιγράδι (69%).

Στον αντίποδα, τις κορυφαίες θέσεις με σχεδόν τέλειο σκορ καταλαμβάνουν η Ζυρίχη (97%), η Κοπεγχάγη (96%) και το Χρόνινγκεν (επίσης 96%). Ο μέσος όρος κατά μήκος της ηπείρου βρίσκεται πολύ ψηλά, με σχεδόν 9 στους 10 Ευρωπαίους (87%) να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαβίωση στην πόλη όπου ζουν.

Παραδόξως, αρκετά υψηλότερο (στο 73%) είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί γενικά ότι η Αθήνα είναι καλό μέρος για να ζει κανείς. Επίσης, η Αθήνα βρίσκεται κάπου στη μέση των ευρωπαϊκών πόλεων σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη και τις υποδομές, αν και κατά βάση, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν αξιολογείται αρνητικά στα περισσότερα κριτήρια.

Τι «βαραίνει» την Αθήνα

Αναλυτικά, μόνο ένας στους πέντε (21%) θεωρεί ότι είναι εύκολο να βρει δουλειά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 6η από το τέλος. Βέβαια, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται αρκετά χαμηλά, με μόλις έναν στους δύο (49%) να θεωρούν εύκολη την εύρεση θέσης εργασίας. Στην Αθήνα, επίσης, ένας στους δύο (56%) δηλώνει ικανοποιημένος από την επαγγελματική του κατάσταση, με αποτέλεσμα η πόλη να καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, μόλις τέσσερις στους δέκα Αθηναίους δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη), προσπερνώντας μόνο το Ηράκλειο. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, κατά μέσον όρο επτά στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στα θετικά της Αθήνας, όμως, συγκαταλέγεται ότι περίπου ένας στους δύο θεωρεί εύκολη την εύρεση προσιτής στέγης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 34%.

Ωστόσο, λίγοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις πολιτιστικές υποδομές (63% έναντι 81% στην Ευρώπη), από τους χώρους πρασίνου (37% έναντι 76% στην Ευρώπη), από τους δημόσιους χώρους (39% έναντι 76% στην Ευρώπη), από τις υγειονομικές υπηρεσίες (39% έναντι 67% στην Ευρώπη), την ποιότητα του αέρα (28% έναντι 60% στην Ευρώπη), τον θόρυβο (36% έναντι 63% στην Ευρώπη), την καθαριότητα (34% έναντι 59% στην Ευρώπη), με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών και του περιβάλλοντος.

Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις της πόλης και σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, με μόλις το 52% (τρίτη θέση από το τέλος) να δηλώνει ικανοποιημένο. Επίσης, μόλις το 62% (7η θέση από το τέλος) θεωρεί ότι η Αθήνα είναι καλό μέρος για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Τέλος, πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται η πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Μόλις το 40% των ερωτηθέντων (δεύτερη θέση από το τέλος) θεωρεί ότι είναι ασφαλές να περπατά κανείς μόνος τη νύχτα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 69%. Επίσης, μόλις το 35% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι μπορεί να εμπιστευθεί τους συμπολίτες του, επίσης δεύτερη θέση από το τέλος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απαισιόδοξοι οι νέοι στην Ελλάδα – Σκέφτονται αν πρέπει να κάνουν παιδιά

Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι παίρνουν χαμηλό μισθό – Αλλά δεν παραιτούνται

Πώς βλέπουν την Αθήνα οι expats – Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News