Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 12:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προς τη σωστή κατεύθυνση η κυβέρνηση για τη φοροδιαφυγή

Στουρνάρας: Προς τη σωστή κατεύθυνση η κυβέρνηση για τη φοροδιαφυγή

Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς επαναλαμβάνει ότι στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ξέρουμε όλοι, ότι είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Προσθέτει, δε, ότι «η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και με την ΑΑΔΕ θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο μείωσης της φοροδιαφυγής, άρα δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής, κυρίως προς τους πιο ευάλωτους».

Ερωτηθείς εάν θα ήταν λύση η πλήρης κατάργηση των μετρητών, είπε ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε εντελώς τα μετρητά γιατί τα μετρητά είναι legal tender (σ.σ. νόμιμο χρήμα), είναι το ευρώ, άρα θα βρούμε απέναντί μας την ΕCB». Πρόσθεσε. όμως, ότι μπορούμε να τα περιορίσουμε αρκετά σε συναλλαγές. «Έχω την αίσθηση πως το υπουργείο έχει θέσει τέτοιο ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και περιμένει απάντηση για το ποιος είναι ο βαθμός που μπορούν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα μετρητά. Συμφωνώ, πάντως, με αυτό που λέτε, είναι πολύ σωστό μέτρο ο δραστικός περιορισμός των μετρητών», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας στο Politico: Χαμηλότερα οι προβλέψεις για την οικονομία – Ανάπτυξη 2,5% το 2024

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News