ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία εισοδήματα και οι τρεις επιλογές 700.000 αυτοαπασχολούμενων

Τα τρία εισοδήματα και οι τρεις επιλογές 700.000 αυτοαπασχολούμενων

Αντιμέτωπος με τρία διαφορετικά εισοδήματα θα βρίσκεται από το νέο έτος καθένας από τους 700.000 επιτηδευματίες: το τεκμαρτό, το ελάχιστο και το λογιστικό. Τρία τα εισοδήματα, τρεις και οι επιλογές που θα μπορεί να κάνει. Οι δύο οδηγούν στην πληρωμή του φόρου και στο «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος, και η 3η στην… τσιμπίδα του ελεγκτή.  

Ο κάθε αυτοαπασχολούμενος μπορεί να έχει έως και τρία διαφορετικά εισοδήματα, ενώ ο τελικός φόρος θα υπολογίζεται -φυσικά- για το μεγαλύτερο. Ποια είναι αυτά τα τρία:

  1. Το τεκμαρτό εισόδημα. Είναι αυτό που υπολογίζεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο καθένας στην κατοχή του: αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη, πισίνες κ.λπ. Στο ποσό που προκύπτει από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων, προστίθεται φυσικά και το ποσό από την αγορά, το λεγόμενο πόθεν έσχες. Οι διατάξεις για τα τεκμήρια δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Όμως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κανονικά και για τους αυτοαπασχολούμενους.
  2. Το ελάχιστο εισόδημα. Είναι αυτό που προκύπτει με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού. Οι σχετικές διατάξεις κατατίθενται σήμερα στη Βουλή με στόχο να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τις τροποποιήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα, το ελάχιστο εισόδημα θα εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό (επί 14 ήτοι 10920 ευρώ τον χρόνο) από τα χρόνια προϋπηρεσίας του επαγγελματία (θα υπάρχει 30% προσαύξηση για τρεις τριετίες), από τον τόπο άσκησης του επαγγέλματος (προβλέπονται μειώσεις για νησιά και χωριά), από τον τζίρο, από το αν απασχολείται προσωπικό καθώς και από τη μισθολογική δαπάνη. Ειδικές μειώσεις θα υπάρχουν για νέους επαγγελματίες (σ.σ έως και απαλλαγή για τα πρώτα τρία χρόνια), για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, είτε οι ίδιοι είτε οι είτε συγγενείς τους, αλλά και για όσους ασκούν εποχική επαγγελματική δραστηριότητα.
  3. Το πραγματικό εισόδημα. Η τήρηση των βιβλίων δεν σταματάει. Αν τα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα από το τεκμαρτό εισόδημα ή το ελάχιστο εισόδημα, τότε ο φόρος θα προκύπτει με βάση τα βιβλία. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση θα ενεργοποιείται και το bonus της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%.

Με βάση τα δεδομένα και τα τρία διαφορετικά εισοδήματα, ο κάθε επαγγελματίας θα έχει τρεις διαφορετικές επιλογές:

  1. Να φροντίσει ώστε τα φορολογητέα του κέρδη να είναι έστω και λίγο μεγαλύτερα (τουλάχιστον 5% υψηλότερα) από το ελάχιστο εισόδημα που θα υπολογίσει η εφορία. Διότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα κινεί υποψίες, ενώ θα εξασφαλίζει και το μέγιστο κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος
  2. Να αποδεχτεί το ελάχιστο εισόδημα που θα του υπολογίσει η εφορία ανεξάρτητα από το λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει κούρεμα 25% στο τέλος επιτηδεύματος
  3. Να μην αποδεχτεί το ελάχιστο εισόδημα και να ζητήσει να υπαχθεί σε φορολογικό έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση θα διεκδικήσει το να του αναγνωριστούν ζημιές ή λιγότερα κέρδη από τα ελάχιστα, άρα και να του καταλογιστεί μικρότερος φόρος. 

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής – Ποιοι ωφελούνται

Από 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικό το IRIS για τους επαγγελματίες

Χατζηδάκης: Πάνω από τους μισούς ελ. επαγγελματίες δηλώνουν ζημίες ή μηδενικό εισόδημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News