Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 18:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πράσινο για τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Χαλινάρια» στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες

Κομισιόν: Πράσινο για τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Χαλινάρια» στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες

Εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις το τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2024 από την Κομισιόν. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά στοιχεία των δημοσιονομικών προτάσεων, η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και προτρέπει τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω πρόοδο. 

Θετικά ήταν τα σχόλια της Κομισιόν και σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Μικρές αποκλίσεις εμφάνισαν η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.

Απεναντίας, η Κομισιόν προτείνει «χαλινάρια» σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καθώς κινδυνεύουν να ξεφύγουν από τα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων. Επίσης, στο όριο του να σπάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες βρίσκονται το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κροατία. «Η συνολική δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι πτωτική το 2024 λόγω μιας φάσης μείωσης των ενεργειακών μέτρων που έχουν απομείνει», σημείωσε η Κομισιόν. 

Στις χώρες που ενδέχεται να περάσουν τα δημοσιονομικά όρια, η Κομισιόν προτρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ανάμεσα στις προτάσεις συγκαταλέγεται η μέγιστη ανάπτυξη δαπανών, δηλαδή ένας δείκτης ορόσημο για τους νέους κανόνες, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος εντός τεσσάρων με επτά ετών.

Μετά τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις αναθεωρημένες προβλέψεις, η Κομισιόν αναμένει ότι εννέα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ξεπεράσουν το όριο του ελλείμματος (3%) και προειδοποίησε ότι οι μεγάλες οικονομίες του μπλοκ δεν σφίγγουν αρκετά γρήγορα τα δημοσιονομικά λουριά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο της ΕΕ στο τροποποιημένο σχέδιο της Ελλάδας

Στον αέρα 90 δισ. ευρώ στην Ιταλία – Κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμός 2,6% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News