Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 08:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για μπλόκο στην αγορά ακινήτων – Αποχή διαρκείας συμβολαιογράφων

Απειλή για μπλόκο στην αγορά ακινήτων – Αποχή διαρκείας συμβολαιογράφων

Σε αποχή διαρκείας από τις δικαιοπραξίες προχωρούν από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι. Αιτία, η απαίτηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα νέα συμβόλαια να κατατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο κτηματολόγιο. Το συλλογικό όργανο των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποφάσισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί το έγχαρτο συμβόλαιο, υπογεγραμμένο διά ζώσης, «τον μόνο ισχυρό συστατικό τύπο δικαιοπραξιών», γεγονός που πιθανότατα φανερώνει την αγωνία του κλάδου περί σταδιακής εξαφάνισής του διά της ψηφιοποίησης. Η αποχή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προχθές οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αποχή διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων. Λίγες ημέρες νωρίτερα η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας είχε εκδώσει ανακοίνωση, αρνούμενη να εφαρμόσει την κατάθεση ψηφιακών συμβολαίων στο κτηματολόγιο (έως σήμερα ήταν προαιρετική και από τον Ιανουάριο γίνεται υποχρεωτική).

Οπως αναφέρεται, οι Ελληνες συμβολαιογράφοι αναγνωρίζουν ως έγκυρο μόνο το συμβόλαιο σε χαρτί, που υπογράφεται διά ζώσης από τα συμβαλλόμενα μέρη. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των καταχωρίσεων στα κτηματολογικά γραφεία δεν οφείλεται στην εγχάρακτη ή ηλεκτρονική διαχείριση της συναλλαγής, αλλά στην ίδια τη δυσλειτουργία του κτηματολογίου, καθώς και στη δαιδαλώδη νομοθεσία που διέπει τη συναλλαγή», αναφέρει. Ενα από τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί από τους συμβολαιογράφους αφορά τη μορφή που έχει το ψηφιακό συμβόλαιο, αφού εκπρόσωποί τους μίλησαν για «συμβόλαιο με κουτάκια».

Διά μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απάντησε χθες το πρωί ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. Οπως ανέφερε, από την 1η Ιανουαρίου που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια πρέπει να κατατίθενται σε ψηφιακή μορφή, με τα στοιχεία των συμβαλλομένων να αντλούνται από το gov.gr προς αποφυγή λαθών και τα στοιχεία του ακινήτου από τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου.

«Εγιναν πέντε συναντήσεις, η τελευταία την προηγούμενη εβδομάδα. Κι ενώ οδεύαμε προς την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το συλλογικό όργανο των συμβολαιογράφων άλλαξε στάση και αποφάσισε αποχή. Υποστήριξαν ότι θέλουμε να καταργήσουμε το επάγγελμα, να καταργήσουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στην υπογραφή ενός συμβολαίου ή να ορίσουμε πώς θα διατηρούν το δικό τους αρχείο. Ολα αυτά δεν είναι αληθή και για τον λόγο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε τους συμβολαιογράφους, γιατί εκτιμώ ότι πήραν απόφαση με λάθος δεδομένα στα χέρια τους. Εμείς ζητούμε από τους συμβολαιογράφους να καταθέτουν ένα ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, τίποτα περισσότερο. Στην ουσία, σταματάει το κράτος να λαμβάνει από τους συμβολαιογράφους χαρτιά, για την ψηφιοποίηση των οποίων το Ταμείο Ανάκαμψης πληρώνει 200 εκατ. ευρώ», εξηγεί περαιτέρω στην «Κ» ο κ. Κυρανάκης.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν καμία πρόθεση να κάνουν πίσω στο θέμα της ψηφιοποίησης του φακέλου μεταβιβάσεων, θεωρώντας πως αποτελεί αυτονόητη μεταρρύθμιση και απολύτως αναγκαία. Χθες, με το θέμα ασχολήθηκαν τόσο ο Σταύρος Παπασταύρου όσο και ο Ακης Σκέρτσος, μεταφέροντας το μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά. Η γραμμή που επιλέχθηκε, ωστόσο, δεν είναι της σύγκρουσης, καθώς το Μαξίμου δεν θέλει ένα ακόμη μέτωπο μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες –έστω πολύ πιο μικρό σε μέγεθος, αφού οι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 2.500–, αλλά αυτό της ενημέρωσης του κλάδου. Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση εκπροσώπων των συμβολαιογράφων με τον υπουργό κ. Παπαστεργίου.

Η αγορά ακινήτων υποδέχθηκε με ανάμεικτα αισθήματα την είδηση της αποχής. «Σταματούν οι αγοραπωλησίες, τα πάντα – από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπογραφεί ένα συμβόλαιο σταματάει όλη η δοσοληψία, ούτε το κράτος θα παίρνει χρήματα από τους φόρους ούτε εμείς ούτε οι συμβολαιογράφοι θα αμείβονται, σταματάει όλο το σύστημα της κτηματαγοράς», λέει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής. Ο κ. Ποταμιάνος δεν επιθυμεί να αποδώσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στους συμβολαιογράφους –«διεκδικούν τα δικαιώματά τους», σημειώνει– αλλά ελπίζει να διευθετηθεί το θέμα σύντομα. «Ετσι κι αλλιώς καθυστερούν οι μεταβιβάσεις, αυτό είναι ευθύνη του κράτους», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι προς το τέλος του έτους συγκεντρώνονται πολλά συμβόλαια που πρέπει να υπογραφούν πριν από τις γιορτές. «Μιλάμε για χιλιάδες συμβόλαια, ειπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως μπορεί να είναι και 25.000 αγοραπωλησίες», αναφέρει. Οι μεσίτες, συμπληρώνει, δεν αμείβονται μέχρι να υπογραφεί το κάθε συμβόλαιο – «αμειβόμαστε εκ του αποτελέσματος», εξηγεί. «Με κάθε ημέρα αποχής έχουμε τεράστια απώλεια εισοδήματος».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News