Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 13:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σημασία του εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Η σημασία του εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Για τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τον βασικό ρόλο των εσωτερικών ελεγκτών στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο 21ο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα  14 Νοεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα  «Break the Barriers».

Με τον Γιάννη Σελίμη, Γενικό Γραμματέα του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, να προλογίζει τον κ. Γεωργιάδη, ο Υπουργός στην εισήγησή του ανέφερε ότι το θέμα των εσωτερικών ελεγκτών είναι ένα παράδειγμα για το τί μπόρεσε να κάνει για τον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος θεσμοθέτησε, ως Υπουργός Ανάπτυξης, το ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού του επαγγέλματος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κόλλια, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, με βασική του πρόθεση να είναι η οχύρωση του κλάδου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ελληνική οικονομία έχει να κερδίσει από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, καθώς της δίνει προστιθέμενη αξία. 

Κατά τον κ. Υπουργό, τελικά ο νόμος για τους εσωτερικούς ελεγκτές προχώρησε, το Ινστιτούτο συνέβαλε σημαντικά σε αυτή τη θεσμοθέτηση και μέσα από αυτή τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι με διάλογο και συνεννόηση μπορούν να εργαστούν όλοι για το καλό της ελληνικής οικονομίας. 

Παράλληλα, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Υπουργός συνεχάρη την πρωτοβουλία για την ίδρυση επιτροπής εσωτερικών ελεγκτών για το δημόσιο και έθεσε εαυτόν για όποια συμβολή μπορεί να έχει στην γενικότερη πορεία του κλάδου. 

Καταλήγοντας, κ. Γεωργιάδης εξήρε το ρόλο των εσωτερικών ελεγκτών στις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια: «Σε αυτή την επιτυχία της οικονομίας έχουν το δικό τους μερίδιο οι εσωτερικοί ελεγκτές και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χρειαστούμε περισσότερους αξιόλογους εσωτερικούς ελεγκτές, όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται. Σας θέλουμε συμμάχους στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος προς την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Κόλλιας: Ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών έχει αναβαθμιστεί

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανέφερε ότι ο κλάδος των εσωτερικών ελεγκτών αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία μιας καλά οργανωμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εσωτερικών ελεγκτών, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι πλέον ξεπερνούν τα 650 μέλη, εγγεγραμμένα σε ειδική πλατφόρμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόλλιας η συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, σε μια εποχή που ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή είναι καταλυτικός στη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, σε μια πραγματικότητα με συνεχείς κρίσεις, όπως ο Covid, η άνοδος των επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Το θετικό, όπως συμπλήρωσε, είναι «ότι παρατηρείται μια στροφή των εταιρειών στη διαχείριση των εσωτερικών κινδύνων, ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή έχει αναβαθμιστεί. «Συστήνουμε την ενίσχυση των τμημάτων με εσωτερικούς ελεγκτές που βρίσκονται μέσα στις εξελίξεις και συνεχώς εκπαιδεύονται» δήλωσε.

Εξάλλου, κατά τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η μονάδα εσωτερικού ελέγχου λειτουργεί προληπτικά για την επιχείρηση με στόχο τη διαφάνεια και οι εξελίξεις απαιτούν ενδελεχή διαχειριστικό έλεγχο.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, κατά τον κ. Κόλλια έχει η δημιουργία κουλτούρας, με κριτική αξιολόγηση των στοιχείων που καλείται να αντιμετωπίσει ο εσωτερικός ελεγκτής, με την τεχνολογία να βοηθά ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News