Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 12:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Αισιόδοξος για τις τιμές ενέργειας – Ερχονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης

Σκυλακάκης: Αισιόδοξος για τις τιμές ενέργειας – Ερχονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης

Το ενδεχόμενο να εκπλαγούμε θετικά από το «μέτωπο» των ενεργειακών τιμών το επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, επικαλούμενος τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, τη διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις καλές καιρικές συνθήκες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή τότε θα υπάρξει αρνητική έκπληξη ενώ σε ερώτηση για τις ενισχύσεις προς τους καταναλωτές παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα που θα στοχεύουν στα ευάλωτα οικονομικά και ενεργειακά νοικοκυριά.

Σημείωσε ακόμη ότι αν υπάρξει κρίση υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα «η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο».

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι σε εξέλιξη, όπως ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, (σημειώνοντας ότι είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία πρόσθετων σημείων εισόδου ΥΦΑ για να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες), οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας -Β.Αφρικής και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία επίσης θα γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Έπειτα από δύο χρόνια, συμπλήρωσε, η χώρα προσθέτει μια δεύτερη πηγή LNG, η οποία υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και αρχίζει να καλύπτει και τις ανάγκες των γειτονικών χωρών. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν έτι μεγαλύτερες δυνατότητες εισαγωγής LNG και πως υπάρχει προθυμία για εύρεση νέων σημείων εισόδου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι υπάρχει ιστορική εξάρτηση από αγωγούς που έφερναν κυρίως ρωσικό αέριο, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη παρουσία αγωγών και από τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει μόνο το φυσικό αέριο – για το οποίο γίνονται ήδη έρευνες. «Έχουμε», συμπλήρωσε, «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και προχωράμε ταχύτατα με τον Εuroasia Interconnector», ο οποίος αφορά την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε και στην προσπάθεια ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, με στόχο «να έχουμε τα πρώτα πριν από το 2030».

Τσούνης: Υπεύθυνος ο ρόλος της Ελλάδας

Τη θέση ότι η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Ευρώπη με έναν τρόπο που καθιστά την ενέργεια πιο ασφαλή και πιο καθαρή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τσούνης. Αναφερθείς στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Ευρώπη εμπιστεύτηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναν μόνο προμηθευτή, κάτι που «λειτούργησε εκβιαστικά». «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να έχεις μόνο έναν προμηθευτή για το οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό εξήρε τον «υπεύθυνο ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα για να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε στον περσινό χειμώνα, όταν πολλά κράτη ανησυχούσαν αν θα έχουν επαρκή ενέργεια για να διατηρήσουν τα φώτα ανοιχτά, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χάρη στη φύση και τη γεωγραφία της διαδραμάτισε ρόλο και ανέπτυξε υποδομές, ώστε να λαμβάνει, αλλά και να προμηθεύει ενέργεια.

Ακόμη, ο κ. Τσούνης εστίασε στην απανθρακοποίηση της χώρας μας, τονίζοντας ότι κάνει την ενέργεια πιο πράσινη. Πρόσθεσε ότι είναι ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο που χρησιμοποιούν ενέργεια, η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, επισημαίνοντας τα εξής: «Με εξέπληξε η έμφαση που δίνει στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα εξάγει ενέργεια και καταφέρνει να απομακρύνει τη Ρωσία από τον “σβέρκο” της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Στον αέρα οι διμερείς συμβάσεις βιομηχανιών με παραγωγούς ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Νοέμβριο

Ρεύμα: Πράσινα, μπλε, πορτοκαλί τιμολόγια – Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News