Ερευνα: Δεν υπάρχει καφές στην Αθήνα με λιγότερο από 1,30 ευρώ- Πώς κινήθηκαν οι τιμές γενικά;
Άλλοι φαίνεται πως πίνουν τον καφέ τους με ζάχαρη και άλλοι με «αλάτι», λόγω των «αλμυρών τιμών», που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Pricefox, η οποία σύγκρινε τις τιμές μέσω γνωστής πλατφόρμας delivery, σημειιώθηκαν σημαντικές πτώσεις τιμών σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες σημαντικές αυξήσεις.
Στην Αττική οι τιμές φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά σε ορισμένα είδη καφέ, σε σχέση με το 2022. Για παράδειγμα, γίνεται αντιληπτή μείωση άνω του 20% στην ετήσια μέση τιμή του ελληνικού καφέ και του φραπέ και μείωση άνω του 16% στη μέση τιμή του εσπρέσο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι αυξήθηκαν οι ελάχιστες τιμές σε όλους τους καφέδες και μειώθηκαν οι μέγιστες.
Αυτό σημαίνει ότι ο πιο φθηνός καφές στην Αθήνα ακρίβυνε. Δεν θα βρει κανείς στην Αθήνα καφέ με λιγότερο από 1,30 ευρώ, ακόμα και στις πιο οικονομικές περιοχές.
Επίσης σημαίνει ότι έχει μειωθεί το μεγάλο εύρος τιμών που υπήρχε το 2022.
Ο ακριβότερος καφές είναι ο φρέντο καπουτσίνο στην περιοχή του Κολωνακίου που φτάνει τα 4,20 ευρώ, τιμή μειωμένη κατά 30 λεπτά σε σχέση με πέρσι.
Στην συμπρωτεύουσα οι τιμές του καφέ έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου αυξηθεί.
Εξαίρεση αποτελούν ο εσπρέσο και ο ελληνικός καφές, των οποίων έχουν μειωθεί οι ελάχιστες, οι μέγιστες και οι μέσες τιμές πώλησής τους. Μπορεί τώρα κανείς να αγοράσει εσπρέσσο ή ελληνικό με 1 ευρώ.
Όλα τα υπόλοιπα είδη καφέ έχουν αυξηθεί, με το φρέντο εσπρέσο και το φρέντο καπουτσίνο να ξεκινάνε από τα 1,70 ευρώ (+0, 50 ευρώ) και 1,85 (+ 0,45 ευρώ) αντιστοίχως.
Ο καφές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη μέση τιμή του είναι ο φραπέ που ξεπέρασε το 17%. Αυτό σημαίνει ότι για τα πιο πολλά είδη καφέ, οι Θεσσαλονικείς πληρώνουν περισσότερα το 2023 από ότι το 2022.
Και στην Πάτρα καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το 2022, χωρίς όμως να φτάνουν τα επίπεδα της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης. Οι μέσες τιμές σε κάθε είδος καφέ έχουν ανέβει. Μάλιστα ο καπουτσίνο σημείωσε αύξηση 22% στη μέση τιμή σε σχέση με πέρυσι. Πλέον στο κέντρο της πόλης, ο καπουτσίνο ξεκινάει από τα 2 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 80 λεπτών σε σχέση με πέρσι.
Στη Λάρισα, γνωστή πόλη του καφέ, οι τιμές εμφανίζουν και εκεί, πτώση σε μερικά είδη καφέ και ελάχιστη αύξηση σε άλλα. Συγκεκριμένα ο φρέντο καπουτσίνο εμφανίζει μεγαλύτερη του 35% μείωση στην μέση τιμή του με τον ακριβότερο να φτάνει μέχρι τα 2,40 ευρώ, ο οποίος είναι 1,1 ευρώ φθηνότερος σε σχέση με το 2022.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο φραπέ στη Λάρισα δε πέφτει κάτω από 1,70 ευρώ, κάτι που δεν συναντάται σε άλλη πόλη. Παρόλα αυτά και ο φραπέ και ο φρέντο εσπρέσο σημειώνουν μείωση στις μέσες τιμές τους μεγαλύτερη του 20% έναντι του 2022.
Από την άλλη πλευρά, φθηνότερο καφέ από τον ελληνικό στα 1,4 ευρώ δεν βρίσκει κανείς εύκολα.
Αν και οριακά, στο Βόλο οι μέσες τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη καφέ αυξήθηκαν σε σχέση με το 2022.
Ο εσπρέσο και ο φραπέ καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις μέσες τιμές τους με 12% και 14% αντιστοίχως. Πιο συγκεκριμένα, ο πιο ακριβός καφές δεν ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ σε αντίθεση με το 2022 που θα αγόραζε κανείς καπουτσίνο ακόμα και με 2,80 ευρώ. Ο πιο φθηνός καφές είναι ο ελληνικός που ξεκινάει από τα 1,2 ευρώ και φτάνει τα 2,3 ευρώ.
Τέλος στο Ηράκλειο της Κρήτης συναντάει κανείς, τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές σε σχέση με το 2022. Ο ελληνικός καφές και ο εσπρέσο σημείωσαν αύξηση 30% στις μέσες τιμές τους. Ενώ ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο σημείωσαν μείωση στις μέσες τιμές τους 11% και 15% αντιστοίχως.
Οι ελάχιστες τιμές σε κάθε είδος καφέ όμως αυξήθηκαν (εκτός του ελληνικού καφέ) και ξεκινάνε από 1,2 ευρώ για τον ελληνικό και από 1,5 ευρώ για τα υπόλοιπα είδη.
Ο ακριβότερος καφές στο Ηράκλειο είναι ο ελληνικός που αγγίζει τα 3 ευρώ και τον ακολουθεί ο φρέντο καπουτσίνο με 2,85 ευρώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: Πόσα ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά τον μήνα – Τι έκοψαν
Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Ο ρόλος του Airbnb
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News