Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 14:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Η οικονομία της Ελλάδας ανθίζει

New York Times: Η οικονομία της Ελλάδας ανθίζει

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια για την οικονομία της Ελλάδας σε νέο άρθρο των New York Times, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως η χώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με επενδυτές και τουρίστες να συρρέουν, τη στιγμή που οι μνήμες των μέτρων λιτότητας είναι ακόμα νωπές.

Όπως σημειώνεται, φορτωμένη με χρέος που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα σχεδόν διέλυσε την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αναβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ελληνικό χρέος και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.Η οικονομία αναπτύσσεται σε διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 11%, είναι η χαμηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία.

Οι τουρίστες επέστρεψαν σωρηδόν, πυροδοτώντας τον κατασκευαστικό παροξυσμό και νέες θέσεις εργασίας.

Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer κάνουν επενδύσεις. Και οι τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν, είναι και πάλι ασφαλείς για τις επιχειρήσεις και δανείζουν ξανά, προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας.

Ωστόσο, το αμερικανικό μέσο τονίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους.

Το βουνό του χρέους της έχει συρρικνωθεί, αλλά στο 166% της οικονομίας, είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά κόκκινα δάνεια που είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και η δυστυχία της λιτότητας είναι ακόμη φρέσκια για μερικούς ανθρώπους, η οποία επιδεινώθηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που υποκινήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κλείνοντας, γίνεται αναφορά σε πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε τις προκλήσεις και δεσμεύτηκε να διαδώσει ευρύτερα τα οφέλη της ανάκαμψης, όπως επισημαίνει το άρθρο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα σενάρια για τους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εισιτήρια μετρό, κινηματογράφους

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,58 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Προϋπολογισμός: Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο – Ποιοι φόροι υπεραποδίδουν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News