Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 20:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικός Τύπος: Μεγάλη η ζήτηση για διακοπές στη Ρόδο;

Γερμανικός Τύπος: Μεγάλη η ζήτηση για διακοπές στη Ρόδο;

Οι πυρκαγιές στις τουριστικές περιοχές της Ρόδου έχουν σβήσει πλέον, όμως εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα σε ορισμένους παραθεριστές. Πάντως «γύρω από την πόλη της Ρόδου και στις παρακείμενες παραθεριστικές περιοχές του νησιού δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τις πυρκαγιές και οι τουριστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, είναι άθικτες. Όλα τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά», αναφέρει η Welt.

«Το τοπίο παρουσιάζεται όπως ακριβώς ήταν πριν από τη φωτιά, ενώ […] μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προστάτευσαν πολλές περιοχές και ξενοδοχεία. Μονάχα σε λίγες περιπτώσεις έφτασαν οι φλόγες στην παραλία […] Ήδη μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που επλήγησαν υποδέχονται και πάλι τους επισκέπτες. Μόνο 14 ξενοδοχεία κατέγραψαν ζημιές στις εξωτερικές εγκαταστάσεις τους και τρία εξ αυτών παραμένουν κλειστά. Όμως και αυτά σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν κατά το τέλος Αυγούστου».

Ο επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI, Στέφαν Μπάουμερτ, δηλώνει πως «λαμβάνοντας υπόψιν τις τρομερές εικόνες, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά “η κατάσταση των κρατήσεων για τη Ρόδο είναι φανταστική. Τα αεροπλάνα έχουν ήδη επιστρέψει στο 95% της χωρητικότητας και όποιος θέλει να πάει στη Ρόδο αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να βιαστεί”. Φυσικά, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα γερμανικά πρακτορεία παρέχουν προσφορές σε χαμηλές τιμές».

«Το κίνημα της πετσέτας έχει ήδη καταφέρει πολλά»

Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung αναφέρεται από την πλευρά της στο δημοφιλές κίνημα της πετσέτας: «Το παράδειγμα που έθεσε πρώτη η Πάρος διαδίδεται και αλλού: στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Χαλκιδική και αλλού. Το κίνημα, αν και μετρά λίγες ημέρες ζωής, έχει καταφέρει πολλά.

Η ελληνική εισαγγελία διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος των φορέων εκμετάλλευσης των παραλιών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε αυξημένους ελέγχους και ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν – αναφερόμενος εμμέσως στις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν τη φήμη ότι κάνουν τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως, λόγω των ολοένα υψηλότερων τιμών για την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας στις παραλίες, «πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς και τουρίστες με μέσο εισόδημα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η δημόσια παραλία μετατρέπεται έτσι σε εμπόρευμα – παρ’ όλο που η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικών παραλιών, διότι οι ακτές αποτελούν δημόσιο αγαθό.

[…] Το 50% της έκτασης μιας παραλίας πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και τα πρώτα πέντε μέτρα από την ακτογραμμή δεν πρέπει να καταλαμβάνονται. Όμως λόγω των ελαχίστων ελέγχων ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης απλώς διευρύνουν τις εγκαταστάσεις τους, συχνά σε πολλαπλάσιο μέγεθος από το επιτρεπόμενο, ενίοτε χωρίς καν να έχουν άδεια».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News