Έρχεται κύμα συνταξιοδοδοτήσεων – Θα αντέξει ο «Άτλας»;
Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καθαρίσει το στοκ των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021 καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έναντι των θεσμών για τον μηδενισμό τους. Παρόλα αυτά η δουλειά του ΕΦΚΑ δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Μέσα στο 2021 αναμένεται νέο εκρηκτικό κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα διογκώσει το ύψος των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες αγγίζουν τις 300.000. Η αναμενόμενη αύξηση θα πρέπει να βρει πολύ καλά προετοιμασμένο τον ΕΦΚΑ καθώς θα πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστεί και τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων και από την άλλη αυξημένα συνταξιοδοτικά αιτήματα ώστε η «επιχείρηση εκκρεμείς συντάξεις» να μην τιναχθεί στον αέρα.
Το 2021 πάντως αποτελεί έτος ορόσημο καθώς είναι το τελευταίο των μεταβατικών διατάξεων για τα όρια συνταξιοδότησης. Από το 2022 τα όρια συνταξιοδότησης όλων προσαρμόζονται στο 62ο έτος της ηλικίας και τα 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ωθήσουν πολλούς στο να τρέξουν φέτος στην πόρτα της συνταξιοδότησης.
Για το τέλος των πρόωρων συντάξεων προειδοποίει και η έκθεση Πισσαρίδη καθώς προτείνει αλλαγές και στα όρια ηλικίας. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επιλογές της πρόωρης συνταξιοδότησης θα πρέπει να έχουν καταργηθεί από το 2022 και να ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών), αλλά τονίζει πως δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες. Η έκθεση έχει δημιουργήσει ανησυχία σε πολλούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση καθώς εάν υιοθετηθεί η πρόταση της έκθεσης θα κλείσουν όλα τα παραθυράκια για πρόωρη σύνταξη.
Παρόλο που την τελευταία δεκαετία έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που περιλάμβαναν μάλιστα και διαδοχικές περικοπές των συντάξεων ,η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ (16,5% έναντι 13,2% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη) με τη χώρα να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στην Ευρωζώνη.
Ως κυματοθραύστης έναντι της νέας αύξησης των αιτημάτων συνταξιοδότησης αναμένεται να είναι το σύστημα Άτλας καθώς όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα εκδίδονται ψηφιακά το 85% των νέων αιτημάτων συνταξιοδότησης μέχρι το2021. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Μάρτιο θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις για υγειονομικούς και οι συντάξεις αναπηρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί και μηχανικοί και η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 με δικηγόρους, δημοσιογράφους και αυτοαπασχολούμενους. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή ψηφιακά εκδίδονται μόνο οι συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ και οι συντάξεις χηρείας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News