Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 12:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρκαγιές: Σε αναστολή οι εργαζόμενοι στις πληγείσες επιχειρήσεις – Ποιοι δικαιούνται 543 ευρώ/μήνα  

Πυρκαγιές: Σε αναστολή οι εργαζόμενοι στις πληγείσες επιχειρήσεις – Ποιοι δικαιούνται 543 ευρώ/μήνα  

Σε αναστολή έως και τρεις μήνες αναμένεται να μπουν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν δύναται να λειτουργήσουν όπως πριν, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών». 

Αναφορικά με τους εργαζομένους, «θα λαμβάνουν σε αυτό το διάστημα, 534 ευρώ το μήνα ως έκτακτο επίδομα από το κράτος,» τόνισε. 

Σχετικά με το ατυχές περιστατικό στη γέφυρα της Πάτρας, ο υπουργός σημείωσε μιλώντας στο ACTION 24, ότι «το δυστύχημα συνέβη 12:20. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν σταματήσει οι εργασίες την ώρα που είχε διατάξει το κράτος, αλλά η εταιρεία μόνη της είχε αποφασίσει χωρίς άδεια κανενός να συνεχίσει τις εργασίες». 

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως «από χθες, διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας το γιατί και το πως. Προφανώς και τα πρόστιμα θα μπουν και όλα τα προβλεπόμενα θα ακολουθηθούν. Δεν λέω ότι αυτό φέρνει πίσω στη ζωή τον συμπολίτη μας που πέθανε, ούτε ότι θα φτιάξει την υγεία του άλλου συμπολίτη μας που είναι σε πολύ βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς εάν είχαν τηρήσει την υπουργική απόφαση που είχαμε εκδώσει, 12:00 η ώρα θα είχαν φύγει και αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί». 

Σκέψεις για πιο αυστηρά μέτρα για τη μαύρη εργασία 

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στο περιστατικό στη Χαλκίδα, σημειώνοντας ότι «έχουμε μηδενική ανοχή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και δεν σας κρύβω ότι και λόγω αυτού του γεγονότος προσπαθώ να σκεφτώ πια, πιο αυστηρά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Είναι μία καταστροφή και για την οικονομία και για τον εργαζόμενο και για τον ανταγωνισμό». 

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος επρόκειτο προφανώς ενός πολύ φτωχού συμπολίτη μας. Δεν είχε δίπλωμα μηχανής ή αυτοκινήτου. Έκανε θελήματα με το ποδήλατο. Άρα, μπορεί κάποιος να φανταστεί σε αυτή τη ζέστη να πρέπει να κάνεις ποδήλατο, πόσο επιβαρυντικό είναι για την υγεία σου. Έκανε θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και στην περί ου ο λόγος ψησταριά. Δυστυχώς το παιδί αυτό εργαζόταν ανασφάλιστος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο, αλλά και σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής,» πρόσθεσε. 

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο, υποστηρίζοντας πως τον απασχολεί «πάρα πολύ πως θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δε μιλάμε για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά για κανονικούς εργαζόμενους, δηλωθέντες στην “Εργάνη”, που τους πληρώνουν το μισθό τους, αλλά μετά τη βάρδια τους πάνε να μείνουν σε ένα κατάλυμα που είναι δράμα». 

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να μπει μέσα στο κόστος του τουριστικού προϊόντος και να ξέρει και ο άνθρωπος που φτιάχνει μια τουριστική μονάδα ή που λειτουργεί μια τουριστική μονάδα ότι είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς, ποτέ δεν θα φτάσει το τουριστικό μας προϊόν, στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε για να προσελκύουμε τον τουρίστα που θέλουμε. Μετά θα αλλάζουμε συνέχεια εργαζομένους, δεν θα είναι καλά εκπαιδευμένοι, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη και τελικά το προϊόν μας δεν θα είναι τόσο ανταγωνιστικό. Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι απαραίτητά στοιχεία μιας ανθούσας, ακμαίας και πρωταθλήτριας της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό, θα με δείτε πολύ δραστήριο τους επόμενους μήνες».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται πρόστιμα σε efood και Wolt – Παρέδιδαν μέσα στον καύσωνα

Πρόστιμα 1,44 εκατ. ευρώ σε Πλαίσιο, Public, Praktiker για πλασματικές εκπτώσεις

Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News