Ως πού θα φτάσει η πτώση των επιτοκίων δανεισμού;
Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το διατραπεζικό επιτόκιο Libor, που χρησιμοποιείται ως βάση για την τιμολόγηση δανείων και παραγώγων συνολικού ύψους 400 τρισ. δολαρίων διεθνώς. Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των οικονομιών από την έναρξη της πανδημίας δημιουργούν αγοραστική φρενίτιδα στις αγορές τίτλων και συμπιέζουν σημαντικά το κόστος δανεισμού ακόμα και για τους πιο ριψοκίνδυνους δανειστές. Ενδεικτική της ευρύτερης τάσης που επικρατεί στις αγορές ήταν η χθεσινή επανέκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου, όπου υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 16,75 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει τελικά 2 δισ. ευρώ με κόστος μόλις 1,152%, δηλαδή το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε έκδοση ελληνικού χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ευνοηθεί σημαντικά από τη συμμετοχή τους στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι συμπεριελήφθησαν στο Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), και μάλιστα κατά παρέκκλιση των κανόνων της ΕΚΤ, αφού η αξιολόγησή τους παραμένει στην κατηγορία junk, έχει οδηγήσει σε τεράστια αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Τον περασμένο μήνα, η Αθήνα είχε πουλήσει 10ετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,23%, που τότε ήταν το χαμηλότερο όλων των εποχών.
Η δυναμική παρουσία της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων αλλά και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στους επενδυτές η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοεί και άλλους από τους πιο ριψοκίνδυνους δανειστές της Ευρώπης, με την Ιταλία να βλέπει επίσης το κόστος δανεισμού της στη 10ετία να πέφτει αρκετά κάτω από το 1%.
Τα προγράμματα των κεντρικών τραπεζών οδηγούν σε γενικευμένη υποτίμηση του πιστωτικού ρίσκου, όπως φάνηκε και από την τελευταία πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor του δολαρίου, 3μηνης διάρκειας, στο ιστορικό χαμηλό του 0,21%. Το Libor του δολαρίου έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης από τα υψηλά του Μαρτίου, όταν η κρίση του κορωνοϊού προκαλούσε μεγάλες μεταβολές στις αγορές.
Άλλωστε, και στην Ευρώπη, το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο, το Euribor 3μηνης διάρκειας, έχει επίσης υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Χθες, διαμορφώθηκε στο -0,507%, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του -0,51% που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα.
Πλέον, αναλυτές και επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν πόσο χαμηλότερα ακόμα θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού. «Υπάρχει μία αποσύνδεση ανάμεσα στα υψηλά που είδαμε στο Libor το Μάρτιο και στα ιστορικά χαμηλά που βλέπουμε τώρα. Αυτό που μας κάνει να απορούμε είναι η υποτίμηση του πιστωτικού ρίσκου», λέει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING, Αντουάν Μπουβέ. «Όλοι έχουμε μείνει να μαντεύουμε πόσο χαμηλά θα πέσουν το Libor και το Euribor», προσθέτει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News